donderdag 28 mei 2009

ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK BIJ BOERDERIJ(UM)

Gisteren, en ook vandaag, zijn archeologiestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen bezig met grondonderzoek bij het voorhuis van de Boerderij(um) en in het tegenoverliggende weilandje. 

De verhalen gaan dat op deze plek vroeger een kapel heeft gestaan, en ook een begraafplaats. En wat is er nou mooier voor archeologen om zoiets te onderzoeken? Bekijk de video van gisterochtend en zie hoe de archeologen in wording letterlijk en figuurlijk in de geschiedenis van Beijum zitten te spitten.

  Bij Archeologie bestudeer je menselijke samenlevingen uit het verleden aan de hand van resten in de bodem. Voorbeelden zijn verkleuringen in de grond, vuursteen, aardewerk, metaalvondsten, plantenresten en skeletten van mensen en dieren. Archeologie is actueel, gezien de snelle aantasting van het archeologisch bodemarchief. Hierdoor is veel onderzoek in het veld vereist in binnen- en buitenland. Archeologie in Groningen is een interdisciplinaire opleiding. Vele vakgebieden, zoals bodemkunde, geografie, biologie en kunstgeschiedenis, dragen bij aan het Archeologisch onderzoek. http://www.rug.nl/let/onderwijs/historischewetenschappen/archeologie/index

Geen opmerkingen: