donderdag 14 mei 2009

NORMEN EN WAARDEN

De klaagzang over de jeugd van tegenwoordig is van alle tijden. Kort samengevat, nooit kunnen ze het goed doen, ze hebben schijt aan alles, hebben geen moraal en geen respect voor de oudere generatie. Zuipen en blowen en ongein uithalen. Volgens mij valt het allemaal wel een beetje mee, maar niet iedereen is die mening toegedaan. Is er op het ogenblik een fatsoensoffensief gaande, of lijkt dat maar zo?


Op een basisschool in Beijum zag ik de volgende regels hangen: Op onze school wordt hard gewerkt en ik zorg er voor dat de wc's netjes blijven. Wat moet je daar nou van denken? Het idee erachter zal zijn dat fatsoenlijke normen en waarden er het beste met de paplepel kunnen worden ingegoten. Jong geleerd is oud gedaan. Maar is dat wel zo? De na-oorlogse kinderen, vanaf midden jaren 40 tot eind jaren 50, werden ook met flink wat fatsoen om de oren geslagen. Maar het decenium later,in de beruchte jaren 60 (en 70) ging de jeugd toch goed los.
Deze week komen de Beijumer kinderen weer met een Vensterwijkthemakrant thuis. Van 20 tot 24 april werd een themaweek georganiseerd en het thema was 'omgaan met elkaar.' Spetterende opvoedkundige koppen op de voorpagina: De ander ben jezelf!!! En, Goed met elkaar omgaan!(de krant was niet alleen opvoedkundig gevuld, prachtige acties als Kika, kinderen en kanker, theater en stoepkrijten verder). Ook hier weer de vraag, zullen al die opvoedende normen en waardenregels hout snijden? Ik vraag me het eerlijk gezegd af. En misschien moet er ook niet bij de jeugd worden begonnen, de kinderen kopiëren toch vaak het gedrag van de ouders..Respect aanleren en rekening houden met anderen is natuurlijk te prijzen. Maar het hoeft toch ook weer niet té papperig. Op speelveldjes hoor je de ene 'stoere' term na de ander: sukkel, loser, hé fuck you, ik sla je voor je bek, jij moet dood, klootzak etc.Niet altijd, maar ik hoor ze regelmatig. Kinderen weten vaak niet eens wat ze er allemaal uitkramen, maar het is cool en in wat ze zeggen. Dan krijgen ze een Vensterwijkkrant mee waar met koeienletters opstaat: 'De ander ben jezelf.' Dit klopt, de goeie bedoelingen ten spijt, natuurlijk voor geen meter, ik ben ik en de ander is de ander( "papa, ik ben toch wit en hij is zwart"?). Wat is het leven zonder verschillen? Mag iedereen een eigen karakter en persoonlijkheid hebben? Het is té wishfull thinking en te braaf geformuleerd. Want de jeugd van tegenwoordig deugt dan wel weer van geen kant, maar ze zijn wél eerlijk en niet schijnheilig. En dat is toch ook van waarde, en een goede norm. Trek als kind ook eens de stoute schoenen aan! (wordt trouwens ook geadviseerd in de Vensterwijkspecial!) http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/?vak=1540862&thema=1540766&onderwerp=1540764&item=224453&nr=2157342&template=templates%2Finfoblok.jsp
(hier onder reeds 4 reacties. Ik zou willen pleiten voor een beetje meer normen en waarden: Moet dat nou anoniem? Kunnen de namen er niet onder?)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De preek van de week.Maar wel leuk.

Anoniem zei

zaterdag is er een middag in het centrum jeugd en gezin in Beijum.
Opvoeden vanuit de Deugden.
www.actonvirteus.nl
van 14.00 tot 17.00

Anoniem zei

eerlijk gezegd vind ik deze themaweken ....brrr.....rillingen....
Respect en goed met elkaar omgaan is als ademhalen en zit hem in de kleine dingen en niet in de grote woorden en gedachtes.

Anoniem zei

Vroeger had men het wel over "voorleven".
Soms is het wel vermoeiend om al die stoere praat weeruit je kinderen te krijgen...
Kwetsbaarheid, fijnzinnigheid, gevoeligheid, zachtheid, frisheid zijn is soms ver te zoeken.
Op een schoolplein worden geen normen aangeleerd maar is het recht van degene met de meeste bravoure en grootste bek. een meester op 100 kinderen die loopt te koffie drinken.
Zomaar een beeld.