Luizen leven van bloed dat zij opzuigen uit de hoofdhuid. Gemiddeld ‘drinkt’ de luis 3 tot 6 keer per dag. Wanneer de luis de hoofdhuid niet regelmatig kan bezoeken verhongert hij en sterft. De bijtplaatsen kunnen flink jeuken. Jeuk is daarom vaak het eerste teken van een luizenbesmetting op het behaarde hoofd. De luizen plakken hun eieren tegen de haarschacht aan. De eieren worden neten genoemd. Na 8 dagen komen de kleine luizen uit het ei en zijn vervolgens na ca. 10 dagen geslachtsrijp. Een luis is in staat ongeveer 6 neten per dag te produceren. http://www.huidinfo.nl/hoofdluis.html
Gisterochtend was er weer een luizencontrole op basisschool de Heerdstee. De controle wordt al sinds jaar en dag na elke vakantie(meivakantie dit keer) uitgevoerd. Op de kapstokjes van de onderbouw hangen blauwe capejes om luizenverspreiding tegen te gaan. Op de bijgevoegde sites kunt u het lezen, maar ook het luizenteam weet: hoofdluizen springen niet maar lopen, ze lopen bijvoorbeeld van de ene jas naar de ander. Bij de jongere kinderen kwam jaren geleden relatief veel luis voor vandaar de invoering van de capes.
U ziet hier niet het complete luizenteam op de foto maar een gedeelte er van. Een beetje humor, er zijn toch echt ergere dingen dan hoofdluizen, is de luizendames niet vreemd. Zo afficheert de middelste zich als de leidster van het team, als het hoofd luis.
Voor de luizencontrole krijgen alle kinderen een brief mee naar huis. Of op de controledag vlechtjes en staartjes achterwege kunnen blijven, anders kan het luizenteam moeilijk controleren. Als er luizen op het hoofd zijn aangetroffen gaat er weer een brief mee, of ouders zo vriendelijk willen zijn om er iets tegen te doen.
1 opmerking:
Ik vraag me af of die lieve moeders door in ieders haar te zitten friemelen niet juist een megabesmetting veroorzaken door de eitjes die zij van hoofd naar hoofd transporteren.
Eigenlijk als je erover nadenkt kan het niet anders dan dat dit gebeurt, tot zij elke keer schone handschoenen aandoen....
Een reactie posten