maandag 4 mei 2009

BLOEMEN LEGGEN BIJ OORLOGMONUMENT

(vervolg van het vorige artikel) "Heel speciaal." Dat was wat alle kinderen antwoordden op de vraag hoe ze de stille tocht en het leggen van bloemen ervaren hebben. We gingen met lijn 6 heen en terug naar de stad en iedereen vond het na afloop een geslaagde avond.

 Bekijk de video. Via http://www.dvhn.nl/ kunt u nog een video zien van een een paar minuten stilte-dodenherdenkingactie op lijn 6 naar Beijum. Niet alleen bij plechtige bijeenkomsten werd maandagavond stilgestaan bij de duizenden oorlogsslachtoffers. Ook in het openbaar vervoer was er aandacht voor de gevallenen van de laatste wereldoorlog. Zo ook in Lijn 6 in Groningen, vanaf het hoofdstation op weg naar de wijk Beijum. Even na acht uur zette Arriva-chauffeur Sebo Oostland zijn bus stil... http://www.dvhn.nl/nieuws/dvhn-video/article4662969.ece/De_dodenherdenking_in_Lijn_6 "

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Hierbij de link van de dodenherdenking in lijn 6:

http://www.dvhn.nl/nieuws/dvhn-video/article4662969.ece/De_dodenherdenking_in_Lijn_6

Alie zei

Heel goed dat kinderen op jonge leeftijd al horen van de oorlog en wat er allemaal gebeurd is. Ook dit jaar was de herdenking weer heel..ja hoe zeg je dat? Plechtig?
We hebben het op de televisie gevolgt. Na de 2 minuten wat heen en weer gezapt tussen tv Noord en ned 1. Op nederland 1 belandden we bij de toespraak van Cohen. Hij noemde dat iedereen blij en dankbaar was voor de aanwezigheid van de koningin. Spontaan barstte er een groot applaus los. Dat was ook echt mooi, heel ontroerend, vooral voor de koningin zelf. Je kon zien dat het haar echt veel deed, en ook Willem Alexander en Maxima waren aangedaan, ik denk dat dit gebaar hun heel goed gedaan heeft.
Even terug naar de herdenking, ik vind dat dit altijd moet blijven. Ook als alle mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt allemaal zijn overleden, dan nog moet de herinnering blijven. Gelukkig is er tegenwoordig ook aandacht voor gevallen medelanders in Irak, Afghanistan en bij andere vredesoperaties, slachtoffers van zinloos geweld en nog meer.
Dat is veel actueler, voor deze kinderen misschien helemaal wel na afgelopen 30 april.