zaterdag 2 mei 2009

IN MEI LEGGEN VOGELS EEN EI.(NOG WEL)

Deze vogel trof ik vanochtend aan in de Holmsterheerd, pikkend aan een ei die hoogstwaarschijnlijk uit een boom is gevallen. Het geheel oogde wat rouwend, daar sta je dan als moedervogel. Treurig kijkend naar je overleden kindje in een ei. De vraag dient zich aan of vogels en andere dieren ook menselijke emoties kennen zoals verdriet, woede enz.

Het is weer mei en volgens het bekende gezegde leggen dan alle vogels een ei. Maar, is dat wel zo? Van de onderstaande site plukte ik dit artikel: http://www.kidsweek.nl/artikel/174615
Het welbekende spreekwoord ‘in mei leggen alle vogels een ei’, klopt tegenwoordig nog maar nét. Door de klimaatverandering gaan vogels steeds vroeger hun eitjes leggen. Vogels legden voorheen gemiddeld hun eieren op 11 mei. Tussen 1985 en 2005 is de eileg ongeveer een week naar voren geschoven. Tegenwoordig leggen vogels hun ei op 4 mei. Dit blijkt uit een rapport van de Vogelbescherming. De organisatie onderzocht zo'n 45 verschillende soorten zangvogels. De oorzaak van de vroege eileg van vogels is de klimaatverandering. Doordat het elk jaar wat warmer wordt, raken de vogels in de war. Rupsjes, insecten en andere dieren die vogels graag eten, worden steeds eerder actief, omdat de bomen ook eerder in bloei komen. En om te kunnen genieten van al die rupsen, moeten de vogels dus eerder hun eitjes leggen.
De natuur trekt zich niks aan van menselijke rituelen, feest- of herdenkingsdagen. Zo kan het gebeuren dat de meeste vogels in Nederland hun ei met nieuw leven er in tegenwoordig op dodenherdenkingsdag leggen. Het ei op de foto kan iets te vroeg zijn gelegd. Met alle gevolgen van dien.

Geen opmerkingen: