zondag 10 mei 2009

MOEDERDAG


Vanaf het jaar 1925(ongeveer) wordt in Nederland moederdag gevierd. De rollen zijn vandaag omgekeerd, moeder staat op een voetstuk, ze mag uitslapen en ze krijgt ontbijt op bed. De laatste jaren is de weerstand tegen deze traditie enigszins gegroeid, het wordt als té commercieel ervaren door de tegenstanders. Tja, wat moet je er van zeggen, er zit iets in wat de tegenstanders roepen maar een moederdag hoeft natuurlijk niet persé iets te kosten. Een ontbijtje op bed brengen en moedertje een dag lang laten luieren kost geen cent. Afgelopen vrijdag keerden veel kinderen met een moederdagkado huiswaarts. Op de foto links ziet u een jongetje met z'n moeder en het kado in de hand naar huis lopen. De verrassing is er zo wel een beetje af, maar het eigenlijke kado zat goed ingepakt.Op de tweede zondag van mei is het moederdag. Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Als meest sprekend symbool van het omgekeerde rolpatroon geldt wel het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen al lang tevoren op school gemaakte cadeautje en verder een bloemetje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie.
In deze vorm weerspiegelt het feest onmiskenbaar een traditionele opvatting van de moederrol, die echter zowel door de lagere scholen als door de commercie, met name de bloemisterij, levend wordt gehouden. Ondanks weerzin bij sommigen tegen het gekunstelde of commerciële karakter van de moederdagviering lijkt het feest in Nederland een behoorlijke mate van populariteit te kennen. De laatste jaren wordt moederdag evenwel in toenemende mate verdrongen door Valentijnsdag als gelegenheid om gevoelens van dankbaarheid en genegenheid te uiten. http://moederdag.startpagina.nl/

3 opmerkingen:

Annamarie zei

ik vind persoonlijk de kadootjes die de kinderen zelf in elkaar knutselen het leukst en bewaar ze dus ook.
de al jaren hetzelfde maar zo lief voorgedragen gedichtjes maken nog steeds dat ik met tranen in m'n ogen zit.

moederdag commercieel? ik denk dat het maar net is hoe je zelf daarmee omgaat.

Alie zei

ik ben het met Annamarie eens. De kinderen maken over het algemeen zelf iets op school, dat kost je zelf toch niks. En ze doen er ontzettend hun best op en zijn zooo trots op het resultaat, ik heb inmiddels van 3 jaren moederdag cadeautjes staan/hangen, en ben er nog steeds blij mee. Verder hoef ik ook niks, toch gebeurd dat vaak wel, maar dan gewoon kleine dingetjes, verwennerijtjes (stiekum toch heel leuk)... Ik bedoel, ja als je begint met LCD tv's of Ipods voor moederdag, ja dan is het voor de commercie heel aantrekkelijk. Maar bij ons in huis doen we dat niet, dus commercieel? Valt wel mee. En bovendien zijn mijn kinderen nog te jong om zelf de hele dag door dingen voor mij te doen zoals eten koken en afwassen, dat gaat elke dag door toch? Hier wel in elk geval. En geen probleem, daar ben je moeder voor.

karin zei

Goh Alie krijg jij niet eens een Ipod of lcd tv :-P