zondag 31 mei 2009

MIJN GOD, DIE ATHEISTEN TOCH...


Het is eigenlijk veel te mooi weer om te bloggen, wie gaat er nou met dit mooie weer met zijn kop achter de computer zitten terwijl je niet hoeft? Daar word je toch melig van? Zit iets in.

Maar over meligheid gesproken, op deze bloedmooie 1e Pinksterdag viel mijn oog op deze poster. Het hangt zomaar midden in de wijk. De tekst is ongetwijfeld bloedserieus bedoeld maar het is eigenlijk (melige) humor van de bovenste plank. Hier zijn zendelingen en missionarissen aan het werk die hun atheïstische denkbeelden richting het volk aan het evangeliseren zijn. Ze willen zelfs voorkauwen dat we zelf moeten durven denken. En ook staat er nog een gebod bij, je moet van het leven genieten. Eigenlijk hoef je niet meer zelf te denken, deze atheïstische brigade doet dat wel voor je. Het komische van deze poster is dat ze precies hetzelfde doen als duizenden jaren Christelijke indoctrinatie. Zal de kudde schaapjes, die zich atheïsten noemt, meer van het leven genieten dan de rest en alles zelf bedenken? Ik denk helemaal zelf van niet.

Deze paradoxen kom je wel vaker tegen bij dit soort groeperingen. In de zeventiger jaren had je een anarchistencamping bij Appelscha. Volgens overleveringsverhalen was daar regelmatig bonje. De anarchisten hadden regelmatig conflicten over invloed, het voor het zeggen hebben en over de baas spelen. Precies datgene waarvan ze (nu nog) stellen dat het niet goed is. Of, nog een voorbeeld, zogenaamde antifascisten die methodes hanteren die fascistoïde groepering qua negativiteit ver overtreffen. Mensen die elke dag biologisch-dynamisch eten zien er vaak slecht uit. Ze kunnen af en toe beter een paar dagen patat met frikadellen-speciaal eten. Met flink wat bier erbij. Het gezonde eraan is dat het lichaam beter afweerstoffen aan kan maken.

Bovenstaande voorbeelden heb ik niet zelf bedacht. Verder ga ik nu eerst even van dit leven genieten en ik zal deze billboard daarom maar zoveel mogelijk mijden.
Naschrift: Volgens de 2 reageerders hieronder was het vanmiddag wildwest op Plein Oost. Iemand was helemaal - om even in stijl van dit artikel te blijven-van God los en beukte op zijn partner in. Wie daar meer over weet te melden kan mailen naar Beijumnieuws@online.nl

5 opmerkingen:

Karin zei

Ooooh het is zo genieten hier :-(

Een buurman die zijn vrouw afrost en door een glazen tafel smijt.
Een vriend die op bezoek is die tussen beiden springt vagt de ene na de andere klap op en dat vervolgde zich allemaal voor Innersdijk.
Deze zelfde jongeman heeft enkele weken geleden zijn zelfde vriendin en diens kind de trap af gegooid en hun net gekochte kitten doodgegooid op dit zelfde plein.
Ja het is zoooooo leuk en gezellig wonen he op plein oost !!!
Woningen die gelabeld zijn ??? HUISMEESTERS BEDANKT !!!

Alie zei

Wat een aparte billboard. Zal dat een meningsuiting zijn die vooruit loopt op die uitspraak van de VVD man?? Dat je gewoon mag zeggen wat je denkt? Dat een groep meent op deze manier reclame te moeten maken dat stuit mij tegen de borst. En niet alleen omdat ik Christen ben. Je ziet uit de verte zo'n bord, gewoon, eenvoudig, leuke kleurtjes. Maar schijn bedriegt want als je dichterbij komt lees je wat er op staat. En dat valt bij mij echt in verkeerde aarde. Het bericht suggereert namelijk iets wat helemaal niet klopt en zeker niet waar is. Ook al geloof je in God, dan nog kun je zelf denken, en hoe. God heeft ons geschapen en daarbij ook ons verstand en ons denken, dus hoezo niet zelf nadenken? Hij heeft het Zelf bedacht. En ik geniet volop van het leven, want ik geloof dat we hier dankzij God op aarde mogen zijn, en dat God alles geschapen heeft. Van al dat moois geniet ik elke dag. Weet je welke opmerkingen ik zo zat van ben?
Als er een God is, waarom laat hij zoveel ellende gebeuren in de wereld? Nou als je op deze toer gaat, waarom schrijf je alle mooie dingen dan ook niet op Zijn conto?? Blijkbaar zijn alleen de foute, slechte, verkeerde en verdrietige dingen van God afkomstig, maar als alles goed gaat, dan heb je het zelf bereikt? yeah sure.
Atheisten (anti welk geloof dan ook) spreken zichzelf ook tegen. Want als je zo vervent atheist bent, is dat ook weer een geloof opzich.
Jammer dat niet meer mensen beseffen dat geloven in God geen dwangbuis is waar je de rest van je leven in moet zitten, maar een cadeau waar je juist volop van mag genieten.
Nouja, misschien is dat wel een discussie voor later.

Wat Karin vertelde heb ik zelf niet gezien, maar van iemand anders hetzelfde verhaal gehoord. En zij zat er met haar neus bovenop, omdat ze daar woont. Gezellige buren heb je dan.
:-((

Zuidema zei

Tsja, het is wat om elkaar te respecteren. Iemand die in een andere god geloofd of iemand die helemaal niet in een god geloofd.

Hoeveel oorlogen zijn er sinds het schapen van de mens uit naam van god (welke dan ook) eigenlijk gebeurd? Tsja, het is wat. Je geloof moeten overbrengen naar een ander toe...

De duizenden jaren van indoctrinatie door de kerk mag best wel eens over nagedacht worden. En moet je nu eens zien wie op hun achterste benen staan bij een dergelijk poster. Er is gewoon geen begrip.

Mieke zei

Beste meneer Zuidema,

Zoals ik het lees staat Alie niet op haar achterste benen maar verdedigt ze een stelling. Zij stelt namelijk dat de redenatie; "geloven in een god betekent dat je niet zelf nadenkt" een drogredenatie is. Hierin moet ik Alie gelijk geven. Het is natuurlijk heel goed mogelijk om in een god te geloven en toch nog zelf na te denken.
Daarnaast denk ik dat Alie deze reactie geeft omdat ze hiermee het beste met de wereld voor heeft. Zij gelooft dat er een god is en dat hij haar geschapen heeft, dit geeft haar leven zin en betekenis. Ik kan me heel goed inleven in haar gevoel.
Wat is de zin en uiteindelijke betekenis van dit leven wanneer je niet in god gelooft? en waarom zou je als atheist hier anderen van willen overtuigen?
Atheist worden omdat je tegen de indoctrinatie door de kerk bent lijkt me geen juiste beweegreden.

Alie zei

Eerst wilde ik niet terug reageren omdat ik vond dat ik mijn mening niet hoef te verdedigen tegen de uitspraken van dhr of mw Zuidema.
Maar het is precies zoals Mieke zegt.
Ik respecteer andere mensen juist heel erg, gelovig of niet. Dat maakt voor mij niet direct het verschil. Wel verschil maakt je manier van in het leven staan.
Bovendien wil ik mijn geloof niet op anderen overbrengen (dat is meer iets voor jehovagetuigen) omdat ik juist vind dat mensen ook zelf moeten nadenken. Ik kan jou wel iets vertellen, maar als jij het onzin vind, zul je het nooit aanvaarden, dat zal met alles zo zijn, niet alleen met het geloof in God (of iets anders).
Dat was ook helemaal niet mijn bedoeling met die reactie, daarom heb ik er ook bijgezet dat dat een andere discussie is. Het staat mij alleen tegen dat atheisten blijkbaar wel zo bot hun mening mogen uiten, nog wel op billboards. Maar wil ik dat ook met een tekst als: 'God bestaat net zo zeker als jijzelf' of iets dergelijks, let dan maar eens op hoe snel zo'n bord vernield wordt.
10 tegen 1 dat het bord waar deze verhalen mee begonnen is er gewoon nog staat aan 1 stuk.
Wie respecteerd wie?'
Nogmaals het is geen statement, gewoon mijn mening, waar ik recht op heb die te noemen, net als alle andere lezers!