maandag 25 mei 2009

IN MEI GAAN KINDEREN OP SCHOOLREISJE

Het einde van het schooljaar is in zicht, nog 5 weken en de scholen in het noorden sluiten de deuren weer voor een lange zomervakantie. Maar eerst gaan alle schoolkinderen nog op schoolreisje. Naar Hellendoorn, het Emmer dierenpark, Drouwenerzand of naar een ander bekende schoolreisjebestemming. Vanochtend stapten kinderen van de Heerdstee in de bus voor een dagje Appelscha. Wat een opwinding en spanning, een hele dag weg! Snoepjes mee, frisdrank en een jas voor het geval het gaat regenen. Dat laatste zal niet gebeuren, het wordt een stralende dag aldus de buienradar. Oudere lezers denken misschien met weemoed terug aan de eigen schoolreisjes tijdens de lagere schoolperiode (toen geen basisschool maar lagere school). Wat mij bij is gebleven, behalve dat zo'n dag voor je gevoel eindeloos duurde, zijn de liedjes die uit volle borst en massaal de bus doorgalmden:

En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet, en we gaan nog niet naar huis, want moeder is niet thuis. En al was m'n moeder thuis, dan gingen we niet, dan gingen we niet, en al was m'n moeder thuis, dan gingen we niet naar huis!
De volgende is van Johnny Hoes, dit schoolreisliedje heeft eigenlijk alleen betrekking op de 2 eerste regels ,maar eenmaal op stoom gekomen werd het hele couplet gezongen:

Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, och was ik maar met jou niet meegegaan. Och had ik naar jouw ogen niet gekeken, dan had m'n hart nu niet zo'n pijn gedaan Ik kan niet slapen en niet eten want ik kan je niet vergeten met je rode mond, je blauwe ogen je haar zo blond (als kippestront). Och was ik maar bij moeder thuisgebleven, och was ik maar met jou niet meegegaan.
Nog een uitsmijter, deze werd gezongen om de chauffeur aan te moedigen:
Chauffeur chauffeur en rie een beetje deur en van je hela hola hou er de moed maar in, hou er de moed maar in en van je hela hola....

3 opmerkingen:

Johan Fehrmann zei

En nog een:

Schoolreislied
Liedjes van BH Brouwer


De morgen straalt, de zonne lacht
We weten wat ons wacht!
Met frisse moed en blij van zin
Gaan wij de wereld in
Wij gaan door bos en heide
Langs rijpend graan of groene weide
Wij weten 't doel in 't verschiet
En twijf'len aan de afloop niet!


We zijn zo blij, 't is stralend weer
Op schoolreis, deze keer!
We fietsen samen, o wat fijn
Drie dagen uit te zijn!
Wij gaan langs stille straten
Horen wel eens een schaapje blaten
We fietsen keurig in de rij
O wat toch fijn: drie dagen vrij!


Opeens horen we plots een fluit
Niet zachtjes maar zeer luid!
We remmen prompt en stappen af
Omdat 't die opdracht gaf
We gaan een tijdje rusten
En zullen stellig wel iets lusten
Gesterkt gaan wij daarna weer voort
En rijden zo van oord tot oord

Alie zei

Wij hadden een keer een chauffeur uit Veendam, die leerde ons het lied: van Veendam noar Olle Pekel, van olle Pekel noar Veendam en zo steeds verder. Ik denk dat we dat de hele reis van Ten Boer naar Drouwenerzand hebben gezongen. Die moeders en juffen moeten wel knettergek zijn geworden ervan. Maar leuk was het, die schoolreis is de enige zowat die me nog bijstaat omdat mijn moeder toen meeging (klas 2, nu groep 4). En die van groep 8 (ja toen ook al, de overgang van klassen naar groepen kwam toen ik in klas 3 zat, werd in 1 keer groep 5, zo stoer)..Groep 8 ging toen helemaal nog niet op kamp, maar naar het openlucht museum in Arnhem met de bus naar het station en vandaar met de tram.. Wat een uitje was dat!
Moet je nou om komen, tegenwoordig is het Emmen of slagharen, hellendoorn voor de hogere groepen. Onze kids (J. Calvijnschool) gaan donderdag, groep 1 (en 2) naar Nienoord en groep 3 (en 4) naar Drouwenerzand (er is weinig verandert in de lage groepen!

karin zei

Sarah 1e vortgezet onderwijs gaat vandaag naar Emmen en in juni 2 dagen 1nacht op kamp, dubbelop :-)
De schoolreisjes zijn toch wel mijn leukste herinneringen van school :-P