maandag 4 mei 2009

VROUWENGROEP ORCHIDEE BESTAAT 2 JAAR


In het prille voorjaar van 2007 kwam Vrouwengroep Orchidee onder bezielende leiding van Magda Bootsma, namens vrouwencentrum Jasmijn, voor het eerst bijeen in de Kleihorn. De groep werd destijds opgezet in het kader van een landelijke stimuleringsregeling genaamd Ruimte voor Contact van het ministerie van wonen, wijken en integratie. Hoe kijkt ze op de afgelopen twee jaar terug? “Er kwamen de eerste keren al een stuk of acht vrouwen, iets waar ik heel blij mee was. Wat ik het mooiste vind is dat ik een aantal vrouwen zich heb zien ontwikkelen, dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en nu meer durven zeggen. Ook merk ik dat de betrokkenheid groot is, die gaat verder dan alleen de maandagochtend. Als er iemand ziek is gaan de vrouwen bij elkaar op bezoek. Maar natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn, het blijft erg moeilijk om werkelijk langdurige contacten te leggen. Sommigen spreken goed Nederlands, maar sommigen ook niet. Dat vraagt zowel van de Nederlandse als van de buitenlandse vrouwen inzet en geduld.”

Veel activiteiten ondernomen
Wat hebben jullie de afgelopen twee jaar allemaal gedaan? “We hebben meegedaan aan meerdere manifestaties in Beijum, we hebben een presentatie gegeven op Internationale Vrouwendag en we zijn naar een uitwisseling in Duitsland geweest. Ook hebben we veel gesport en gewandeld en aan theater gedaan. We hebben Nederlandse vrouwen van ouderenorganisaties te gast gehad, we hebben meegewerkt aan de landelijke vrijwilligersdag en, ook zeer belangrijk, we hebben veel gepraat en gelachen over cultuur en geloof. Sommige vrouwen zijn doorgestroomd naar opleidingen (bv. boekhouding, kinderverzorging), anderen naar inburgeringtrajecten en weer een ander naar een werkgelegenheidsproject. Er komen ook regelmatig nieuwe vrouwen bij de laatste maanden, zoals een vrouw uit Peru en iemand uit Zuid-Afrika.”

De zoektocht naar een geschikte kandidaat voor een reportage in de krant/op deze site liep tot nu toe niet altijd vlekkeloos. Zo mocht de (mannelijke) verslaggever een keer niet alleen bij de te interviewen buitenlandse vrouw naar binnen, dit paste niet binnen de culturele opvattingen. Maar ook was wel eens een afspraak met een Nederlandse vrouw helemaal in kannen en kruiken maar werd er bij binnenkomst in onversneden Grunnings medegedeeld: “Ik heb er toch gain belang bie, ik wil niet in de krant.” Meestal overheerste echter de moed, dat is toch aanwezig als je als nieuwkomer, mét foto en al, je verhaal durft te doen in de krant.

Gezondheidsaspecten
Op maandag 30 maart ging het gemakkelijk, samen op de foto komen is prettiger en veiliger. Hier ziet u de aanwezige vrouwen staan, samen met Fatima Touzani, gezondheidsvoorlichter bij de GGD. Fatima komt oorspronkelijk uit Marokko maar woont al 35 jaar in Nederland en ze volgde de opleiding tot Voorlichter Eigen Taal en Cultuur.(VETC). Ze komt al anderhalf jaar iedere twee maanden voorlichting geven over de Nederlandse gezondheidszorg aan de Orchideevrouwen. Samen hebben ze het onder meer gehad over huisartsbezoek en doorverwezen worden. Verdere onderwerpen waren bijvoorbeeld geslachtsziekten, voeding en gezondheid, psychosomatische klachten, ziektekosten, hart en bloedvaten, medicijngebruik en veilig op reis gaan. Op deze laatste maandag van maart stond het onderwerp mondgezondheid op de agenda. Dit niet alledaagse gespreksonderwerp werd op een toegankelijke manier in spelvorm gegoten, compleet met dobbelstenen en kaartjes met vragen. De vragen hadden ook voor een doorsnee Nederlander relevant kunnen zijn: Hoe werkt tandpasta en wat is het beste merk, hoe vaak mag je eten en zijn lightproducten beter voor je gebit? Wanneer gaan kinderen voor het eerst naar de tandarts en wanneer beginnen ze met poetsen? ”Fatima Touzani(3e van links op de foto): “Het was een levendige en leerzame ochtend met veel discussies.”

Vrouwengroep Orchidee gaat na twee jaar onverminderd door. Magda Bootsma: “We hebben nu weer voor een jaar subsidie gekregen van de gemeente. De landelijke regeling Ruimte voor Contact is voorbij maar gelukkig kunnen we voorlopig weer verder!”
Zie ook http://www.regiokrantgroningen.nl/

Geen opmerkingen: