zondag 28 november 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (61)

Een van de opvallendste planten op De Wiershoeck vind ik de Echte lampionplant. Er zijn ook andere soorten lampionplanten, maar die komen in ons land niet voor. Kenners noemen de plant Physalis alkekengi. Physalis betekent blaas.
Een andere naam voor deze opvallende plant is Jodenkers. Deze naam is afgeleid van de vorm van de vrucht die doet denken aan de middeleeuwse hoofdbedekking van Joden. “Onkruid” is een naam die ook wel wordt gebruikt. De plant staat bekend als een woekeraar en kan erg hoog worden, vooral op humusrijke grond.

De Echte lampionplant wordt wereldwijd in tuinen aangeplant vanwege de decoratieve waarde van de oranje huls die de bes omgeeft. De plant heeft witte stervormige bloemen met groene kelkbladeren. Na de bloei groeit de kelk uit tot ze de vrucht omvat. De kelk en de vrucht vormen de oranje, 4-5 cm grote lampion waaraan de plant zijn naam te danken heeft. De bloeiperiode loopt van juni tot in september.

Ook op De Wiershoeck worden de oranje lampionnen gebruikt in droogboeketten. Hiervoor moeten de takken nadat ze (na de bloei) zijn geplukt enkele weken ondersteboven worden gedroogd.
De plant is een beetje giftig, maar niet erger dan het familielid de tomaat. De rode vruchten van de lampionplant zijn eetbaar. Ze worden onder meer gebruikt in jams, dranken, en toetjes. De smaak van de vrucht ligt tussen zoet en zoetzuur.
In de middeleeuwen werden de rijpe bessen samen met druiven geperst en gegist. De verkregen wijn werd gedronken als middel tegen jicht en blaas- en nieraandoeningen.
Op oude schilderijen wordt de plant vaak gebruikt om een herfststemming te creƫren.

Maar ook in het tijdperk van digitale camera’s doet de Echte lampionplant aan “stemmingmakerij”. De heldere kleur trekt de aandacht. Opvallend vond ik het drietal met de verschillende kleuren. Het lijken wel de kleuren van een verkeerslicht.

(Bron: o.a. Wikipedia)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Alie zei

ben ik gek op! Ik heb momenteel een dienblad op tafel liggen (herfstsfeer) waar ze ook op liggen!