zaterdag 23 oktober 2010

FROUKEMAATJES POTEN BLOEMBOLLEN


In de Froukemaheerd zijn vanochtend omstreeks tien uur enthousiaste buurtbewoners gewapend met een schop richting de centraal gelegen energiebult gegaan. Bloembollenpootdag. Omstreeks half elf maakte ondergetekende deze foto's. Bij de actievelingen stond een auto met nog een aantal zakken gevuld met bloembollen. Elke heerd in Beijum heeft wel een kerngroep van bewoners die hun leefomgeving willen verfraaien of leefbaarder - wat dat ook moge zijn- willen maken. De Froukemaheerd heeft al jaren een actieve heerdsite en hierop staat dit te lezen:
Een echte traditie is het nog niet, want we slaan ook wel ’ns een jaartje over. Maar dit najaar is het weer bingo! We gaan bollen poten. En wel zaterdag aanstaande. Dit jaar geen narcis of crocosmia maar een mengelmoes van van alles en nog wat. Het is een zogenaamde voorjaarsmix. In februari begint het met de paars/witte krokus en het gaat door tot in mei met de blauwe druifjes. Wie exact wil weten wat er allemaal op komt moet hier maar even kijken.

Dit keer poten we langs het fietspad. Van de dam tot aan de afvalbak. De gemeente licht een graszode op van anderhalf bij zestig meter. Da’s dus 90 m2! Een beetje hulp kunnen we dan ook goed gebruiken. Je hoeft niet te graven alleen maar bollen uitstrooien en de plaggen terug leggen. En als je meehelpt (of alleen maar komt kijken) krijg je ook twee handen vol bollen mee.
We beginnen om 10 uur op. Verzamelen op de energiebult.
Aanmelden is wel handig i.v.m. koffie. Tot zaterdag! http://www.froukemaheerd.nl/
Nu kan ik weer het repeterende verhaal afsteken dat maar een klein groepje mensen aan de pootactie meedoet/deed, wat in wezen ook zo is/was, maar aan de andere kant: ze doen het toch maar. En ook met enthousiasme en inzet. Niet lullen maar poetsen. Tegen deze blogger: "Leg die camera eens weg en steek je handen uit de mouwen." Zit iets in natuurlijk, lekker gemakkelijk kritische stukje schrijven in plaats van mee te helpen. Maar los van ondergetekende: hoe krijg je een groter gedeelte van Beijum echt actief? Er heerst het beeld alsof Beijum barst van de actievelingen, maar dat is niet zo, het zijn vaak dezelfden die willen nadenken en aanpakken. Samen Schoonmaken, Samen Barbecuen, Samen Brainstormen, Samen Wijkdromen, heel mooi allemaal, het wordt alleen niet gedragen door de wijk. Maar goed, geen gezeur verder. Er waren vanochtend in de Froukemaheerd ook enkele kinderen bezig om zich voor hun straat in te zetten. Dat is winst. De beloning voor het pootwerk kunnen de Froukemaatjes over een half jaartje tegemoet zien, in het prille voorjaar van 2011 zal de Froukemaheerd weer geel opkleuren. (niet helemaal waar, dit was afgelopen jaren het geval, lees de blauwe tekst van de Froukemaheerdsite)De Froukemaatjes hebben een mooie plek uitgezocht om te poten. Tussen hun eigen heerd en de Holmsterheerd in. De Holmstertjes kunnen zodoende ook mooi meegenieten in het komend voorjaar. En ook alle Beijumers die richting recreatiepark Kardinge fietsen.

1 opmerking:

Annelies zei

Wat een lekker ding, die dochter van mij ;-) Laten we vooral van de bloemetjes genieten in het voorjaar!