dinsdag 26 oktober 2010

HERFSTVAKANTIE EN POMPOENEN

Het zag er gezellig en bedrijvig uit, daar in het leslokaaltje op het terrein van de Schoolwerktuin. Kinderen waren binnen met lepels en vorken in de weer om pompoenen te pitten, zoals dat heet. Niet alleen de pitten werden uit de oranje kalabassen verwijderd, ook de rest van wat er nog meer binnen inzat werd eruit gelepeld. Op de bovenste foto ziet u een vijftal kinderen onder begeleiding bezig om de pompoenen naar eigen inzichten te bewerken. Nog een video bekijken van het peuteren in de herfst van 2009? Klik daarvoor op onderstaande link.
Na het bezoekje aan de pompoenen fietste ondergetekende nog even naar het tegenoverliggende Trefpunt. Hier zou toch ook een herfstactiviteit plaatsvinden? In Ambiënte was jongerenwerkster Henny Uithoorn bezig om voorbeidingen te treffen voor een kookles van de Schatkamer. Er ligt nog een foto klaar van Henny en haar collega Twan Grommers. Twan is buurtsportwerker en hij stuurt nog een tekstje voor bij de foto op.


Nog even het pompoenen pitten, links op de foto ziet u een jongetje trots zijn werkstuk showen. De kleur past precies bij het t-shirt die hij aanheeft.Het is een hele klus om pompoenpitten uit hun omhulsels te krijgen. Ideaal werkje voor je partner, als die goeie punten moet verdienen. Maar goed, neem je partner heeft al genoeg goeie punten? Dan begin je er maar zelf aan.

Die pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa. Pluk ze eruit en was ze. Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenrol in een kartonnen deksel. Laat ze drogen op de verwarming. Je kan ze ook in de oven drogen op 40 graden. En dan komt een geduldig werkje. Elk zaadje snij je met een klein schaartje open. De witte omhulsels gooi je weg en de groen-grijze kernen gebruik je voor de verschillende mogelijkheden. http://www.smulweb.nl/152045/artikel/Wat-doe-ik-met-de-pompoenpitten

http://beijumnieuws.blogspot.com/2009/10/de-pompoenpeutervideo.html

Geen opmerkingen: