zaterdag 2 oktober 2010

VANAF WOENSDAG KINDERBOEKENWEEK


Afgelopen vrijdag was ik weer eens in de familiebibliotheek, in de Wegwijzer aan de Ypemaheerd. Volgende week woensdag begint immers de jaarlijkse Kinderboekenweek (6 t/m 17 okt) en een flyer + informatie is altijd mooi meegenomen om te publiceren. De beheerder van de bieb, Menno Fritsma, wilde wel even voor opgehangen postertjes poseren voor op de foto. Alvast van de site http://www.mijneigenbibliotheek.nl/ dit:Van woensdag 6 tot en met zaterdag 16 oktober 2010 is het weer Kinderboekenweek! Het thema is ‘De Grote TekenTentoonstelling – beeldtaal in kinderboeken’. Dat betekent dat illustraties centraal staan. De Groningse bibliotheken doen natuurlijk mee met allerlei leuke activiteiten.
Eén Grote TekenTentoonstelling
Illustraties hebben veel boekenhelden een gezicht gegeven. Beroemde voorbeelden zijn Kikker, Floddertje, Dolfje Weerwolfje en Pipi Langkous. Van oudsher is er in de kinderliteratuur een grote rol weggelegd voor illustraties. Beelden voegen een aspect toe aan de tekst en geven een extra prikkel aan de fantasie van kinderen. In sommige kinderboeken spreken de beelden zo voor zich dat ze het verhaal zelf
vertellen. In de komende Kinderboekenweek is er ook aandacht voor strips en graphic novels. De oudere lezer heeft met mij vast herinneringen aan kinderboeken uit de eigen kinderjaren. Wie herhinnert zich Dik Trom niet? Pim Pandoer, Okke Tannema, Arendsoog of de Scheepsjongens van Bontekoe? Ik was altijd een fan van Pietje Bel en ik vraag me achteraf af of zoiets je op latere leeftijd ook een beetje vormd. Pietje deed altijd ontdeugende dingen, maar eigenlijk bedoelde hij het nooit zo kwaad. Pietje begreep de wereld niet helemaal en hij kon derhalve wel eens boos worden en tekeer gaan. Prachtig. De papieren wereld is voor veel kinderen vervangen door de digitale wereld, playstation, Wii en/of spelcomputer. De kinderboekenweek legt de focus in elk geval voor een week weer op de knusse en gezellige boekenbelevingswereld.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.