dinsdag 12 oktober 2010

FRUITPLUKBOS ZOEKT VRIJWILLIGERS


Deze video is al weer een jaar oud, maar is tegelijkertijd nog erg actueel. De plukbosplannen zijn dicht bij realisatie. Bekijk de video. Of lees onderstaand persbericht van Van Natuur en Milieufederatie Groningen: Vrijwilligers gezocht voor plukbos
In het natuurgebied Kardinge worden deze herfst twee plukbossen geplant waar wijkbewoners in de toekomst zelf gratis fruit en noten kunnen plukken. Burgemeester Peter Rehwinkel zal op de open plek naast het vliegerveld achter de Menkemaheerd op 6 november de eerste boom planten. Op dit veld komen in totaal zo’n zestig fruit- en notenbomen. Op het terrein van de voormalige boerderij De Uilenborg wordt de boomgaard in oude glorie hersteld door nieuwe bomen van oude fruitrassen.

De plukbossen zijn ontstaan uit een idee van twee buurtbewoners en maken deel uit van het project Groningen – eetbare stad . Door de oorsprong van het voedsel dichter bij de mensen zelf te brengen, wil dat project een bijdrage leveren aan gezondheid, sociale samenhang, biodiversiteit en natuurbeleving.
Plukbos
Een projectgroep van buurtbewoners, gemeente, Natuur en Milieufederatie Groningen, Natuurmonumenten, Transition Town en pomologen (fruitkenners) heeft gezamenlijk een plan gemaakt. De plukbossen worden gefinancierd vanuit het Nieuw Lokaal Akkoord.
De bomen in het plukbos naast het vliegerveld worden niet in rechte rijen geplant, maar door elkaar heen, zodat het op den duur het aanzien en gevoel van een echt bos geeft. De Uilenborg krijgt een meer traditionele boomgaard, met picknickbanken op de plek van de oude boerderij. Voor het zover is, moet eerst hoognodig onderhoud aan het terrein worden gepleegd. Binnenkort zal een aantal grote, gevaar opleverende bomen worden gekapt. Om de jonge aanplant genoeg licht en lucht te geven zullen enkele andere zeer hoge bomen worden geknot.
Vrijwilligers gezocht
Het is van groot belang om de plukbossen goed te onderhouden: er moet regelmatig gemaaid, gesnoeid en gezaagd worden. Dat kan Natuurmonumenten echter niet alleen, vandaar dat de projectgroep naarstig op zoek is naar vrijwilligers. Zij krijgen cursussen in boomverzorging , maar ook in bijvoorbeeld het maken van jam. Ieder jaar wordt een oogstfeest georganiseerd waarop de wijkbewoners samen appels, peren of pruimen plukken en noten rapen.
Voor informatie en aanmelding, maar ook voor enthousiaste ideeën voor het jaarlijkse oogstfeest, graag contact opnemen met Kristin Wijnja van de Natuur en Milieufederatie Groningen:
k.wijnja@nmfgroningen.nl.

Geen opmerkingen: