dinsdag 26 oktober 2010

HALLOWEENVIERING IN AMBIËNTE

Afgelopen zondag belandde uw blogger na een fietstocht door herfstachtig Beijum bij het Trefpunt. Auto's op de parkeerplaats, fietsen voor de deur; wat zou er aan de hand zijn? Bij Ambiënte stond de deur open en de warmte en gezelligheid walmde ondergetekende aangenaam tegemoet. De Beijumer Antillianen, liefhebbers van strand, zon, muziek en feesten hadden weer eens wat leuks georganiseerd. Buiten was het koud, nat en winderig, zeg maar herfstig Holland, binnen was het warm, zeg maar Caribisch. De kinderclub van Ambiënte hield hier een partijtje. Aan organisator Swinda Stamper vroeg ik of ze de feestende kinderen even bij elkaar wilde zetten om een paar foto's te maken. (vreemd genoeg loopt de tekst van de vorige zin door de foto heen)Zo gezegd, zo gedaan, zie foto's. Wat is hier aan de hand Swinda? "De kinderen van de jongerenclub hebben een Halloweenviering vandaag. De club bestaat al drie jaar en er zitten ongeveer tachtig kinderen op."
Halloween, ook genoemd All Hallows' eve(ning), is de Engelse naam voor allerheiligenavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen.
Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt.
Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen "trick or treat" (de keuze gevend tussen een plagerijtje uithalen of een versnapering krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten. In België en Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal niet in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen maar wel door Halloween-feesten en het versieren van huizen.
http://www.beleven.org/feest/halloween

Geen opmerkingen: