dinsdag 12 oktober 2010

MANNEN KUNNEN BEST ZORGZAAM ZIJN


Regelmatig zie ik bij Beijumer basisscholen vaders in de weer om kinderen te halen en te brengen. Het valt in een wijk als Beijum eigenlijk niet op dat mannen ook zorgzaam kunnen zijn en 'vrouwentaken' op zich nemen. De plaatjes van deze lieve papa's passen gewoon in het dagelijkse straatbeeld van de wijk. Maar even gekeken of er op internet nog wat interessants over zorgende vaders te lezen valt. Ja hoor, over Nieuwe Vaders, over erotische aantrekkingskracht van zorgende vaders, over een eventuele softe imago en...., nou ja leest u al dat fraais maar.
Vaders van nu moeten zorgen. Vooral dat laatste is een groot item in de media. ‘Mannen werken per week twee uur langer in het huishouden',"Vaders zijn betere opvoeders dan moeders’ – de kranten zijn dol op dit soort koppen. De Nieuwe Vader staat volop in de belangstelling en zijn rol wordt doorgaans lovend besproken. Hij levert een waardevolle bijdrage aan de opvoeding van onze kinderen, terwijl de werkende moeder voornamelijk overbelast rondrent. Zij kan haar kinderen niet aan, zij laat ze achter in een crèche en zij doet niets goed.

Nee, dan de Nieuwe Vader: hij ontplooit meer activiteiten met zijn kroost dan ooit tevoren. Leest ze voor, stopt ze in bad, speelt eindeloos voor paardje, loopt koesterend rond met zijn hummel in de draagzak en draait de hand niet meer om voor het dagelijkse liga-prakje. Dus welke werkende moeder wil nou geen meezorgende partner! Eentje die minder gaat werken, die uit zichzelf bedenkt dat het tijd is voor de vitamine D en die zonder morren een gezond avondmaal bereidt! Met de gestegen status van de zorg voor kinderen, wordt ook het mannelijk aandeel daarin belangrijker gevonden. Ongeveer negen van de tien Nederlanders vindt dat mannen en vrouwen samen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van de kinderen en dat moeders mogen werken, aldus de Sociale atlas van de vrouw.

Nu zorg zoveel meer status heeft, hebben zorgvaders nauwelijks last meer van een soft imago, zo blijkt uit ‘Zorgende vaders’, een onderzoek van Vincent Duindam (1997).
Evenals in 1993 is het in 1997 nog steeds zo dat de meeste zorgvaders een betere relatie hadden met hun moeder dan met hun vader. De vaders echter die wel een betere band hadden met hun vader dan met hun moeder zijn relatief meer blijven zorgen, zo blijkt uit de laatste onderzoekgegevens.

Voor hun erotische aantrekkingskracht hoeven zorgende mannen ook niet te vrezen, zo blijkt uit ander onderzoek. Paren waarin zowel de man als de vrouw veel feminiene eigenschappen hebben – zoals zorgzaamheid - , vinden hun sexleven het meest bevredigend. Ook uit het onderzoek ‘Liever de lusten’, blijkt dat vrouwen het meest enthousiast zijn over hun sexleven wanneer ze zich gewaardeerd voelen door hun partner.
http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D11582

Geen opmerkingen: