zaterdag 23 juli 2011

BINNENKORT VERLEDEN TIJD: DE TELEFOONCEL

Het nieuwsbericht is al weer ruim een week oud, maar ik moest er aan denken bij het aanschouwen van deze telefooncel. De afgelopen jaarwisselingen was het altijd spannend: overleeft de telefooncel op parkeerplaats West het vandalisme? Afgelopen keer ging het wonderwel goed. Maar we hoeven ons geen zorgen meer te maken, voor de komende jaarwisseling zal deze openbare telefooncel uit Beijum verdwenen zijn. En gelukkig wordt de andere telefooncel in Beijum, ter hoogte van Plein Oost langs de wijkring, ook direct meegenomen. Die staat al maanden zielloos en kapotgemaakt te treuren langs de weg. Opgeruimd kan echt netjes staan. De opmars van de mobiele telefonie maakt dat de afgedankte en vertrapte telefooncellen uit hun lijden worden verlost:
De telefooncellen verdwijnen uit het Groninger straatbeeld. Twee jaar geleden werd het aantal cellen al teruggebracht van 50 naar 20. Die laatste cellen verdwijnen nu ook. De KPN heeft al sinds 2008 niet meer de verplichting om te zorgen voor een telefooncel op elke 5000 inwoners.

Door de opkomst van de mobiele telefonie is het niet meer te doen de cellen te exploiteren. Uit tellingen is gebleken dat zelfs bij calamiteiten nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de telefooncel. Vorig jaar werd er bij incidenten niet vaker dan 11 keer van een telefooncel gebruik gemaakt. http://www.dvhn.nl/

Geen opmerkingen: