woensdag 13 juli 2011

"TOT IN DE PRUIMENTIJD!"

Eergisteren kreeg ik een alleraardigste mail binnen van een lezer die zich FilanysZ noemt. De onbekende lezer blijkt, aan z'n opgestuurde artikel te zien, gek te zijn op pruimen en pruimenbomen in Beijum. FylanisZ stuurde ook twee foto's mee. Dit stuurde hij:
Tot in de Pruimentijd!

Als natuurliefhebber doet het mij goed om te zien dat al veel Beijumers het concept van 'Guerrilla Gardening' oftewel het in het wild tuinieren hebben ontdekt. Tijdens mijn krantenwijk kom ik al menig publiek groen tegen wat versterkt is met 1 jarig, meerjarig, en vaste bloemen. En dat geeft een fantastisch mooi aanzicht waardoor de grenzen van tuinen en straten lijken op te lossen.  Als je dan door zo'n Heerd fietst geeft dat een zeer prettig gevoel van geborgenheid.
Maar het concept is niet nieuw hier in Beijum!

Elk jaar is het voor mij traditie om de wilde pruimen van Beijum te oogsten om dan heerlijke jam maken, of een lekkere pruimentaart. En laatst tijdens mijn krantenwijk kwam ik weer zo'n wilde pruim tegen, eentje die ik nog niet kende in de Menkemaheerd. Ja bijna elke Heerd heeft er wel een of twee! Een ware reus met heerlijk kleine rode duveltjes, ze zijn nu nog niet allemaal rijp maar er zitten al genoeg rijpe in voor een paar potjes jam!

En gelukkig maar ook, want van mijn voorraad van vorig jaar is nog maar één potje over. Als de wespen knagen, is het tijd om de pruimenboom leeg te halen. En ik zag al genoeg rijpe pruimpjes met kleine hapjes eruit genomen van onze vliegende vrienden in de geel met zwarte jas! Want ja, naast de mens zijn het vooral de wespen die ervoor zorgen dat de pruimpjes niet verloren gaan aan de rot. En daarom schrijf ik dit artikel ook.

Om de wespenplagen van de zomer tegen te gaan is het van belang dat de pruimpjes worden geoogst! Ik vind het jammer dat niet iedere Beijumer weet dat het pruimen zijn. Het is me al vaak gebeurd dat tijdens het oogsten een vrouw of man naar me toe komt en me vertelde: 'Wat doe je daar? Pas maar op! Die besjes zijn vast giftig!' En dan na veel moeite en overhalen doen ze zo'n zoete rakker in de mond en zijn direct verkocht!

Ik hoop dat ik met dit artikel een paar Beijumers kan overhalen om ook deze zomer met een tas, laken en de kinderen Beijum in te trekken om de overvloed van de natuur tot zich te nemen. Zo heb je een lekker zoete gezonde traktatie en help je mee om de wespen populatie in controle te houden. Zeg maar 2 wespen in een klap!
Ik zal deze zomer op twitter onder de zogenaamde hashtags #pruimentijd en #Beijum aankondigen waar en wanneer ik en anderen zullen oogsten zodat geïnteresseerden eens mee kunnen gaan.
Tot in de pruimentijd!
FilanysZ.
Kijk ook even op zijn Twitter: http://twitter.com/#!/FilanysZ
De pruimenboom staat in de Menkemaheerd.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Mmmm. heerlijk, zo'n lekkere, natte, rijpe pruim.

Wobke zei

Hey wat gaaf om te lezen..!

Ik woonde hier vorig jaar nog maar een paar maand, maar vond toen de pruimenbomen langs de brug van het Heerdenpad.. en heb regelmatig wat geoogst daar :-)
Met ook de ervaring van iemand die naar me toe kwam 'wat is dat?', 'pruimen, wil je proeven?'

Ik heb er ook jam van gemaakt, maar ook een pruimenlikeur en echt, dat is echt mega aan te raden, dat was echt heel erg lekker..

Ik baalde wel echt van de snoeiacties langs de brug, met name van degene bovenaan met een blauwe pruim.. want dat was toch echt wel mijn favoriet.. maar daar is een flink stuk van weggehaald.. echt zonde..

Was nog op zoek naar nieuwe stekkies om weer pruimen te gaan plukken, maar dan dus ook de blauwe.. enig idee waar ik die nog meer vinden kan?

Anoniem zei

De pruimen op de foto zijn ng niet rijp

FilanysZ zei

@Wobke de "blauwe" paars, rood bij het viaduct is gesnoeid omdat de grootste tak was geknakt tijdens een vroege lente storm maar ik denk dat ie het wel overleeft. ik zag laatst dat er al weer veel uitlopers aan zaten. Deze wilde pruimpjes zijn echt sterke rakkers en worden vaak ook als onderstam gebruikt voor de wat modernere rassen. maar als je echt niet zonder kunt.. die in de Menkemaheerd is het zelfde al is die wel erg hoog. Je kan ook de Onnemaheerd proberen tegenover nummer 18 staat boven de parkeerplaatsen ook zo'n blauw paars rode pruim heb er vanochtend nog een gehad ;) erg lekker.

@Anoniem, Goh! ik wist niet dat je pruimen kon proeven door naar een foto te kijken?!!?!

FilanysZ zei

P.S. Inderdaad de Rode/blauwe zijn voor zo uit het vuistje het lekkerst . Heerlijk zoet en niet zo melig als de gele

Wobke zei

Super, dankjewel! :-)

Anoniem zei

Johan, die FilanysZ kan schrijven. Neem hem in dienst.

(rené)