vrijdag 1 juli 2011

ONTSPANNENLICHAAMPUNTNL

 Afgelopen dinsdagavond fietste ik langs de Sporthal toen mijn oog op deze bus viel. Ik stopte acuut en vergaapte me een paar minuten aan de bus, maakte foto's en las de in een geel kader staande tekst, zie foto rechts. Ik was te gespannen en te gehaast om de Sporthal binnen te gaan om te achterhalen waarom de bus er stond. Altijd in de weer, en een kop als een heksenketel, drukdrukdruk. Ik las de tekst en had even het gevoel thuis te komen. Zoals de diep wanhopige mens ineens denkt het licht te zien als hij ergens in dikke neonletters ziet staan: God zoekt u. (Volgens mij hing deze tekst gedurende de jaren 80 in de Viaductstraat, achter het station). Wat staat er in het gele kader? Klik groter en lees over Practice Inner Peace.
Voor degenen die hun hart willen ophalen, te weinig bewegen, het niet breed hebben, de meeste tijd  virtueel zijn, last van emoties hebben, zichzelf al gevonden hebben, nog wat schuchter zijn, er helemaal uit willen zijn, veel vrije tijd hebben, nog vol zorgen zijn, een volle agenda hebben.
Om, nog innerlijke vrede toe te krijgen, lekker los te gaan en komen en zijn, zich wezenlijk rijk te voelen, de weldaadvan reeël leven te ervaren, daar dankbaar mee om te leren gaan, daar anderen van mee te laten genieten, tot zelfbewuste  volle expressie te komen, innerlijk verrast te worden, spontane ontmoetingen te omarmen, te leren pieker-vrij te zijn en de kern van stressvrij zijn te proeven.
De komma's heb ik er zelf gemakshalve maar tussen gezet. Bij nader inzien valt dat gevoel van thuis komen heel erg mee. Nu is het zo dat alles belachelijk te maken is, en alles cynisch te benaderen is. Dat is te goedkoop. Maar ik hoop dat ik van de eigenaar van dit Inner-Peace-bedrijfje wel een puntje van opbouwende kritiek mag inbrengen: ik weet niet anders of innerlijke vrede gaat samen met niet al teveel gedachten in je kop. Maar bovenstaande tekst zet me dusdanig aan het nadenken en aan het beschouwen dat de innerlijke rust en vrede niet dichterbij komt. Wat een verheven en hemelse tekst! Nee, ik kan de spontane ontmoeting met de bus niet omarmen en ben er zeker nog niet pieker- en stressvrij door geworden.
Op http://www.ontspannenlichaam.nl/ lees ik nog meer verheven teksten:  Wil je net als ik een warm wezen zijn? De samenleving bevorderen? De confrontatie met jezelf en anderen aangaan? Leven vanuit overgave. De gewone intimiteit meer toelaten. Echt leven! Belangeloos zijn. Overtuigingen/oordelen/ emoties laten verdwijnen. Jezelf zijn. Oefenen met elkaar.
Ik weet het niet meer en haak hier af. Want waarom moeten emoties verdwijnen? En waarom moeten overtuigingen en oordelen verdwijnen? Is de bedenker hiervan in deze overtuigd van zijn of haar juiste zienswijze? Wat is echt leven? Als je al deze regels naleeft? Hoezo belangenloos zijn? Zo'n mooie bus met opschriften heb je toch ook voor je eigen belang?
Nee, de bus komt sympathiek over. Maar om wat innerlijke rust te krijgen ga ik na het schrijven van dit blogbericht maar even lekker met een pilsje achter in de tuin op de nuchtere Beijumer klei zitten om dit weer te verwerken.

1 opmerking:

Kees K. zei

:"Echt leven! Belangenloos zijn." Yep. Waarschijnlijk hebben de opstellers van die tekst hun eerste biologie-lessen gemist.

Dat de bus mooi en sympathiek overkomt op de blogger zal wel liggen aan het feit dat ook dit automobiel rood is en wat wax kan gebruiken. Ik hoop dat tuin en pils inmiddels de verlangde rust in de kop hebben gebracht.