vrijdag 8 juli 2011

JUDOLESSEN IN GYMZAAL STOEPEMAHEERD

Beijum heeft voor zover ik weet twee sporthallen, een grote op Oost, en een kleine op West. Om verwarring te voorkomen wordt de kleine klaarblijkelijk gymzaal genoemd. Afgelopen woensdagmiddag ging ik er een kijkje nemen. Er was een judoles gaande, en kinderen uit de wijk konden een gratis proefles bijwonen. Judo is niet zomaar een sport, er worden sociale vaardigheden aangeleerd, respect en zelfvertrouwen worden ontwikkeld en je kunt judo zelfs als therapie inzetten. http://www.judogroningen.nl/ :
Judo Groningen staat voor passie en toewijding. Bij Judo Groningen geloven we in de kracht van judo in al zijn facetten.

Bij Judo Groningen staat ontwikkeling voorop. Ontwikkeling van motoriek, normen en waarden, sociale vaardigheden, veiligheid (valbreken) en zelfvertrouwen.
Door de Japanse oorsprong die de judosport heeft komen zaken als discipline, respect en structuur aan bod in de lessen, maar plezier heeft bij ons de boventoon. Kinderen stoeien en spelen van nature. Judo biedt kinderen een veilige omgeving met duidelijke kaders waarbinnen hun stoei- en speelgedrag ruimte krijgt zich optimaal te ontwikkelen. Kinderen leren de mogelijkheden van hun lichaam te verkennen, maar leren ook hun grenzen aan te geven.
Dat de judosport meer biedt dan andere sporten is een feit. Naast die ultieme sport en spel ervaring zijn er diverse elementen waarmee kinderen in aanraking komen. Kinderen zullen leren valbreken en zullen daar de rest van hun leven profijt van houden. Om deze reden zijn er diverse overheidsprojecten in gang gezet die ervoor zorg dragen dat kinderen leren hoe ze moeten vallen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de expertise van judoleraren. Judo Groningen heeft tevens een combinatiefunctionaris in dienst die judo en valbreken een plek geeft binnen het basisonderwijs.
Binnen judo leren kinderen omgaan met hiƫrarchie. Dit uit zich in het bandensysteem dat binnen judo wordt gehanteerd. Met dit bandensysteem kunnen kinderen zien en ervaren dat ze, door hard te werken en zich te ontwikkelen, hogerop kunnen komen zoals dat ook in de maatschappij het geval is.
Tot slot staat judo bekend als therapeutisch middel. Kinderen met ADHD en andere gedragsstoornissen worden dikwijls doorverwezen door huisartsen naar de locale judovereniging omdat kinderen worden geconfronteerd met hun eigen gedrag en hiermee leren omgaan. Ze leren hun energie optimaal te benutten en hun emoties te controleren.
Nieuwsgierig wat judo voor jou te bieden heeft? Kom gauw langs voor een proeftraining!

Geen opmerkingen: