vrijdag 22 juni 2012

HET SCHUTTING-OVERLEG

Gisteren, eind van de middag, was er een bijeenkomst georganiseerd in het Informatiepunt van Zorggroep Groningen, op de hoek Claremaheerd met Plein Oost. Omwonenden van Innersdijk konden in gesprek gaan met een afvaardiging van het verpleeghuis over de geplaatste schutting. Zoals reeds eerder vermeld, niet elke omwonende is even amused over de omheining voor hun deur. Maar erg massaal was de opkomst der ontevreden omwonenden bepaald niet te noemen. Zegge en schrijve twee mensen kwamen opdagen. Omwonende Geertje schreef onderstaand artikel: 

Vanavond zijn we bij het overleg geweest over de schutting die voor onze huizen is geplaatst. We waren er jammer genoeg maar met z´n tweeën, waardoor het niet echt duidelijk werd wat alle omwonenden nou zouden willen. 
Eigenlijk is de conclusie dat het allemaal gebrek aan communicatie is geweest. Er is wel overleg geweest, alleen niet met de omwonenden. Er is overleg geweest met de ondernemers van Plein Oost. Die vinden het onprettig, qua zicht, dat Plein Oost uitmondt in een "gat". Ik kan mij daar niks bij voorstellen, ik vind die ruimte midden in zo´n dichtbebouwde woonwijk juist prachtig!
Verder was men bang voor allerlei overlast en gevaar op het moment dat ze de ruimte niet zouden omheinen. Dit is logisch en ook wat altijd gebeurd bij een bouwterrein. 

Het plan was om de schutting te verven, in overleg met Pand 49. Kunstenaars van Pand 49 zouden er dan over nadenken op welke ondergrond ze hun kunst wilden plaatsen. Ook wilde men gaten in de schutting maken, eventueel in combinatie met de kunst. Verder was er een groep jongeren die graffiti-kunst wilden maken op de schutting.
Al die creatieve ideeën vind ik prachtig. Alleen.. wij kijken er tegenaan! Dus had er van tevoren met de omwonenden overlegt moeten worden en niet pas nadat er op Beijumnieuws opeens wel heel veel klachten kwamen. 
Toen ik hoorde hoeveel creatieve ideeën er waren, werd ik ook zomaar creatief en vertelde wat over onze ideeën. Wij willen bijvoorbeeld bij de buurvrouw gaten maken in de vorm van een grote bloem, of een optical illusion uit de schutting zagen. Dat was natuurlijk allerprachtigst, werd mij verteld, maar dan wel in overleg met de mensen van Innersdijk en Pand 49. 

Dat vind ik nou interessant. Als ik enthousiast word over waar ik dagelijks tegenaan kijk, moet ik dat overleggen met mensen die voor mij hebben bepaald wat ik prachtig zou vinden en daarover op geen enkel moment overleg hebben gehad met ons. Dus voelde ik wel even irritatie...
Maar goed, er is erkend dat er overleg had moeten zijn met de omwonenden en dat overleg gaat er nu ook komen. Iedereen krijgt een brief door de deur. Er wordt een datum vastgesteld en dan gaan we in overleg met Innersdijk en Pand 49 over wat er nu verder met de schutting gaat gebeuren. Ik hoop dat men dan luistert en dat ik geen schutting mét graffiti voor mijn deur heb!

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Overleggen is beter dan ruzie: winst.

Anoniem zei

Idd Grietje heel vreemd dat Pand49 gaat bepalen wat jij leuk vind en voor je deur wilt.
Dat andere wijkbewoners (vrijwilligers van Pand49) gaan beslissen en leidend zijn.
Grafitti van de jeugd kan wel en omwonenden niet.
De omwonenden zouden leidend moeten zijn ipv lijdend moeten toezien wat het word.
Volgens mij komt jullie bloem er wel. Succes!

Kees Huizenga zei

Gisteren om 17:30 uur, toen ik op het punt stond om naar Plein Oost te gaan, werd ik opgebeld door mevrouw Elisa ten Hof van Innersdijk. Ik had me woensdag jl. per e-mail aangemeld om bij het schuttingoverleg aanwezig te zijn. Niet om het woord te voeren, maar om de bewonersbetrokkenheid bij Plein Oost te voelen/te proeven. Misschien ook voor een kort verslag voor Beijumnieuws. Plein Oost is mijns inziens van de gehele wijk Beijum, net zoals Innersdijk dat is (en meer dan dat...).

Op een zeer subtiele en charmante wijze werd mij evenwel te verstaan gegeven dat de omwonenden van Innersdijk waren uitgenodigd. Niet iemand van "Beijum-Noord". Daardoor ben ik onmiddellijk afgehaakt. Ik had er geen zin meer in. Er werd gevreesd voor de mogelijkheid dat ik "als enige" zou vinden "dat alle schuttingen zouden moeten afgebroken". Welnu, dan heeft Innersdijk mijn suggesties op Beijumnieuws niet goed gelezen of niet goed begrepen. Ik pleitte immers voor grote gelijke rechthoeken in de schuttingen met spangaas erachter. En goed wijkoverleg. Luisteren naar de buurt!
Ruim een week geleden hoorde ik van mevrouw Ten Hof dat men bij Innersdijk erover nadenkt om de lange schuttingweg te gaan verkorten. Dat is allemaal positiviteit en synergie, nietwaar?

Mevrouw Ten Hof beloofde mij dat Innersdijk een verslag van deze avond zal maken voor Beijumnieuws. Ik word nader op de hoogte gesteld...

Mijn betrokkenheid werd "gewaardeerd". Dat wel!!!

Anoniem zei

Een oproep aan alle Beijumers : Heb je iets te melden , of het nou positief of negatief is , gooi het lekker op die schutting !
Uit je .
Misschien is dit je kans !

Alie zei

Kan Atsje geen foto's van Beijumse natuur inleveren en dat die vergroot op de schuttingen komen? Lijkt mij ook mooi (ik zou het mooi vinden als ik daar zou wonen)...

Rita de Wit zei

Wij van Pand49 (waar Atsje ook bij aangesloten is) hebben ooit wel de vraag gekregen of we ook iets zouden kunnen doen met de schutting die om Innersdijk zou komen.... Maar ik ben er altijd vanuit gegaan dat we overleg met de bewoners die er op uitkijken zouden gaan hebben, dus Pand49 gaat echt niet zonder overleg zomaar wat doen....het lijkt me juist geweldig om samen met bewoners iets te bedenken en misschien zelfs gezamenlijk aan het werk te gaan..
Marijke van Pand49

Anoniem zei

@Rita/Marijke dan begrijp ik niet waarom jullie niet gelijk gereageerd hebben toen bewoners zich tegen de schutting keerden. Dan had je toch direct kunnen zeggen we gaan nog in overleg met jullie. Sorry.
Nu pas na een bijeenkomst ga je dit melden.

Anoniem zei

O ja, toen reageerden jullie volgens mij met we zijn nog bezig, we zijn nog niet klaar.
Toen ze het erover hadden dat Pand49 het ging beschilderen.
Dus helemaal niets bewoners we gaan nog in overleg met jullie.

Anoniem zei

Blablabla, jawel, ze gaan heus wel in overleg met omwonenden. Lees wat Geertje schreef, de fout zit in de communicatie. Meer niet.

Geertje zei

Mooi dat je nog gereageerd hebt, Kees. Wat mij betreft had je erbij mogen zijn. Lijkt mij ook logisch, mede dankzij jouw inspanningen is dit overleg er gekomen!
Wel mooi om te lezen hoe jij het ervaren hebt dat je er niet bij mocht/ moest zijn. Volgens mw ten Hof was dit namelijk in goed overleg besloten. Ik ben benieuwd wat zij verstaat onder 'goed overleg'. Misschien moeten we een wc-tegeltje voor haar kopen met de tekst: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet".
ik denk niet dat Pand 49 iets te maken heeft met ons jammere uitzicht. Het zal zo zijn dat Innersdijk dit gewoon besloten heeft en daarbij over de omwonenden heen is gewalst.
Maar eind goed, al goed, ik geloof echt wel dat wij niet meer zo opzij gezet zullen worden en dat er van nu af aan overlegd gaat worden en dat we samen iets moois gaan maken van de schutting.

Kees Huizenga zei

Beste Geertje,

Bedankt voor jouw reactie.

Wat betreft de uitnodiging van Innersdijk van 15 juni 2012 voor het Innersdijk-schuttingoverleg van 21 juni 2012:

1. De tijd tussen de datum van deze brief (15 juni 2012) en de bijeenkomst is minder dan één week. Zeer kort.

2. De vergadertijd (aanvang: 17:45 uur) is uitzonderlijk slecht geprogrammeerd. De meeste mensen eten tussen 17:30 uur en 19:00 uur. Zeker huishoudens met kinderen. En ouderen.
Met andere woorden: het vergadertijdstip is niet wervend van aard. Het stoot zelfs af.

3. In deze brief worden de voornaam en de achternaam van de wethouder van onder meer Stadsbeheer, Zorg & Welzijn onjuist weergegeven. Dat is zeer slordig en onzorgvuldig. Het betreft wethouder Jannie Visscher.

4. Het doel van de bijeenkomst was om met Innersdijk "in gesprek te gaan over de schutting". Met andere woorden: praten zonder besluitvorming. Praten met welk doel? Ik heb Innersdijk woensdag jl. aangeraden om te werken met een in te stellen Klankbordgroep. Voor feedback, draagvlak en beleid.

5. In de brief van Innersdijk staat niet welke straten (met huisnummers) zijn uitgenodigd. Welke bewoners van de Bentismaheerd en de Claremaheerd zijn uitgenodigd? Ook bewoners van de Ypemaheerd?

6. Zijn de kunstenaars van Pand49 uitgenodigd? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom waren zij dan afwezig? Met Pand49 wil Innersdijk toch innig samenwerken? Wat vinden de omwonenden van de samenwerking met Pand49? Kunnen de omwonenden zelf aan de slag met een initiatief?

7. Waarom kortstondig bijeenkomen in een klein (bouw)informatiekantoor van Innersdijk? Waarom niet in een buurtcentrum op een - ik herhaal het - normaal tijdstip?

Conclusie: deze uitnodiging van Innersdijk getuigt niet van goede Public Relations en zorgvuldige beleidsvoorbereiding. Haastwerk!

H.Eras zei

Ik kom net een document tegen genaamd: 9e nieuwbouw nieuws Innersdijk juni 2012. Achterop staat de maquette van het nieuwe complex.

Ik zou het beter vinden wanneer dit ook gedeeld wordt met de buurt. Zodat de band wat aangehaald kan worden. (Tietsjanne Hamstra?)
Er staat een bijzondere zin tussen, echt!
Letterlijk: Door het verdwijnen van ons gebouw is er een groot gat ontstaan aan het plein. Om in onze periode van afwezigheid in Beijum niet helemaal afwezig te zijn en om het, door de sloop ontstane, gat in de pleinwand te dichten, komt er een houten hek aan de pleinzijde te staan.
Wat is de definitie van gat vraag ik me dan af. Afgezien van, dat het hek blijkbaar de afwezigheid van Innersdijk moet goedmaken.... Wie heeft er hier een plank voor zijn hoofd!!

Anyway, ik ben nu al benieuwd naar de volgende, Juli, versie. Ik hoop dat deze tot jou komt Johan.

Blijft over dat er een schutting staat en blijft.
Het dus aan Pand49 is hoe het wordt ingevuld.
De communicatie tussen Innerdsijk en Pand49 zeer vaag is.
Pand49 Veto heeft. Gelukkig want zij willen er volgens mij wat moois van maken. En naar ik hoop tussen en van de gaten.

Ik hoop dat we een mooie bloem kunnen ontwerpen, misschien wel een beijumspecifieke...
En de optical illusions oid? Of een leuk thema ervan maken?
Al met al zal het Innersdijk aan materiaal vast niet meer dan 2000 euro kosten.
En dan kijken we er de komende 3 - 4 jaar heel anders tegen de afwezigheid van ons Innersdijk aan ;-)