maandag 11 juni 2012

MAANDAGOCHTEND (118)


Je kon er m.i. een beetje op wachten, maar dat het zo snel zou gaan had ik niet verwacht. Binnen een week nadat de schutting voor het terrein waarop Innersdijk heeft gestaan werd aangebracht zijn er al de nodige kijkgaten in aangebracht. Door wie? Door omwonenden? Door iemand die zich verzet dit soort ongevraagde acties? Wie het weet mag het zeggen. Voor voorbij fietsende of wandelende Beijumers zal de schutting, denk ik, weinig of geen wrevel of weerstand oproepen. Misschien wordt het zelfs leuk gevonden, het lijkt toch wel een grote schildersezel waar je lekkere tekeningen en/of schilderijen op kunt aanbrengen? Maar je zult er maar wonen en er het hele jaar uit tegen aan moeten koekeloeren. Iedere keer als je naar buiten kijkt, even naar de schuur loopt, de deur opent voor iemand, of zelf de deur uitgaat of huiswaarts keert, iedere keer wordt je geconfronteerd met 'n schutting vlakbij die je liever niet wil. Bij het nemen van de bovenste foto kreeg ik a.h.w. een plaatsvervangend gevoel van ruimte en lucht toen ik door de kijkgaten de bomen en struiken op de achtergrond ontwaarde. Het is burgerlijke ongehoorzaamheid, je maakt iets stuk wat niet van jezelf is, maar je zou het ook burgerlijke creativiteit kunnen noemen. Wordt er nog een deur in de schutting aangebracht? Gaan omwonenden nog meer het heft in eigen handen nemen en veroveren ze hun- sinds kort- vrije uitzicht terug? Wie weet. Om even wat moraal in te bouwen, het zou niet gek zijn als er overlegd zou worden met omwonenden om te kijken hoe het beperkende uitzicht wat vrijer gemaakt zou kunnen worden. Allemaal een venster in de schutting om verder weg te kunnen kijken?
Op de linker foto ziet u hoe bovenstaande situatie, grote foto, er gistermiddag nog uitzag. Rechts is een soort van alternatieve 'rouwadvertentie' aangebracht, ongetwijfeld voor een papa van iemand die ruim vier jaar geleden het leven liet in Innersdijk.
Misschien was hier een hekwerk beter op z'n plaats geweest i.p.v. een schutting:
Een schutting is een erfafscheiding, meestal gemaakt van hout. In het algemeen onttrekt een schutting datgene wat erachter ligt aan het oog, iets wat nieuwsgierigheid wekt bij sommige voorbijgangers. Die kijken dan ook "over de schutting", of proberen door een gat iets op te vangen van wat zich aan de andere kant ervan afspeelt. Als de erfafscheiding doorzichtig is dan is er meestal sprake van een hek.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schutting

24 opmerkingen:

Anoniem zei

In een eerder stuk stond "Eerst moest ik tegen Innersdijk aankijken en nu een schutting". Deze mensen zou je nooit tevreden kunnen stellen.
En het is toch maar tot voor Kerst.
En mensen van Pand49 zouden het toch weer beschilderen met NLA gelden.
Ze bestaan bijna van dit geld.
Overigens Elude is nog niet langs geweest.

H Eras zei

Wat een originele 'schilderij'.
Beter dan een half jaar naar de tekst "mama was here" aan te kijken, lijkt mij.
En ik zag net dat er gaaswerk voor is gezet. Wat ervoor zorgt dat de kinderen er ook niet door kunnen.
Een echte win-win situatie als je het mij vraagt.

Anoniem zei

Pffff, zo'n schutting ziet er niet uit. Waarom ook zog een hekwerk bij mij in de straat, wat een onzin en geldverspilling.

Karin .P. zei

Ik zal voor mijzelf spreken, toen ik de bewuste ochtend buiten kwam en die schutting geplaatst werdt schrok ik me kapot!!!
Nog erger ik hoorde dat de bouw pas start in januari 2013 kan iemand dit ontkrachigen of beamen???
Ik genoot van de prachtige kale vlakte en hoe mooi die boom in het midden een beetje symbolisch
Hoop dat er snel een andere oplossing komt want dit is echt 10x niks

Anoniem zei

Het lijkt nergens op zo. Eigenlijk zou de rest ook beschilderd moeten worden. Misschien een leuk project voor de basisscholen in de wijk?

Kees Huizenga zei

Antwoord aan Karin P.:

Zie mijn reactie van 9 juni jl. op http://beijumnieuws.blogspot.nl/2012/06/een-schutting-voor-je-huis.html

De schutting is aangebracht op kosten van Innersdijk. Begin volgend jaar wordt gebouwd aan het nieuwe Innersdijk. Tot Kerst 2012 worden kabels, leidingen (water en gas), glasvezels, etc. verwijderd en aangelegd/verlegd. Een zeer grote klus.

Wederom blijkt dat er niet goed wordt gecommuniceerd. Met name door STIEL Beijum, Innersdijk, de SDC Noorddijk en de BOB.

Die aangebrachte gaten getuigen van creatief nadenken. Een compliment waard. Ik geef Innersdijk en de SDC Noorddijk in overweging alsnog met de buurt te gaan praten. Zie de bewoners rondom Plein Oost als partners! Negeer ze niet!

Inderdaad: betrek de basisscholen bij deze "Muur van Innersdijk"! Zoek samenhang en pleeg overleg! Geen politiek van voldongen feiten a.u.b.!!!

Anoniem zei

weet wie de gaten gezaagd heeft maar ik zeg niks :-)

Karin .P. zei

Weet inmiddels ook wie het gedaan heeft en geef ze groot gelijk, was het maar oud en nieuw ;)
En Kees idd dit had zeker samen met de bewoners gemoeten fail!!!

Je weet zelf zei

Nog een weekje wachten en alle beschilderingen rond de kijkgaten zijn ook weg, maken we er fijn een mooie schutting van! We zijn nog niet klaar...

Anoniem zei

@20.06 niet zo netjes lijkt mij als je iemands eerbetoon aan overleden vader gaat weghalen

Als jullie toch nog niet zover zijn ga eens met bewoners overleggen. Want "mooi" is persoonlijk.

Je weet zelf zei

De gaten zitten op een andere plek dan het eerbetoon.

Kees Huizenga zei

Het vuilspuitertje van de BOB draaft en draait door met zijn twitteraccount.

Gisteren deze superjaloerse tweet van John Veldman, de Bromsnor van Beijum:

"Tjongejonge, wat spelen we allemaal weer fijn sensatiezoekertje vandaag in #beijum. Wie heeft de meeste foto's? Wie heeft de mooiste film?"

Waarom heeft de website van de BOB geen videoreportages en relatief weinig foto's? Waarom eenzaam, getergd en verdoold afgeven op Beijumnieuws en www.lijn6.com? Wat wil hij hiermee bereiken?

JV bindt niet; hij stoot af. Hij gaat schelden. In strijd met de doelstelling van de BOB.

Anoniem zei

Wat heeft dat er nou weer mee te maken? Laat ze lekker jaloers zijn en hun ware gezicht laten zien joh.
Hoe krijgen we die schutting weg hiero?

H. Eras zei

Wanneer gaat pand 49 verder met schiderproject?
Klopt het dat er ramen in komen?
Lijkt mij dat de schutting blijft staan tot eind 2014, wanneer het gebouw af is. Toch?
Als Innersdijk, pak hem vast, 10 miljoen betaald voor sloop en nieuwbouw. Is dan 1000 euro voor een 'muur' voor 4 jaar niet erg lelijk weinig?
Zou elke invloedrijkig persoon dezelfde mening zijn toegedaan als ie er zelf dagelijks tegenaan moet kijken?
Wie bepaald hoe of wat er met de 'muur' gebeurt?

Kees Huizenga zei

Beste mensen,

Belangrijk is wie de eigenaar van het terrein van Innersdijk is. Dat is de Zorggroep Groningen. Zie pagina 37 van de Leander Wijkgids 2011/2012 van Beijum/De Hunze. Neem contact op met het informatieloket van Innersdijk tegenover De Wegwijzer of e-mail naar informatiepunt@zorggroepgroningen.nl. Het Telefoonnummer van dit infopunt is (050) 549 57 15.
Bel met mevrouw Elisa ten Hof op (050) 549 57 00.

Gesteld dat de bewoners van Plein Oost en omgeving vinden dat de Zorggroep Groningen een onrechtmatige daad heeft gepleegd, dan dient een advocaat of mediator ingeschakeld te worden.
De rechtsplicht van de Zorggroep Groningen is dat de bewoners rondom Innersdijk niet in hun woongenot worden geschaad. Waarom is geen goed en gedegen overleg gevoerd? Waarom een politiek van voldongen feiten?

Het beste lijkt mij toe dat er alsnog een grote buurtbijeenkomst wordt georganiseerd. STIEL Beijum zou dit kunnen doen, maar het opbouwwerk van Beijum heeft in dezen grote steken laten vallen. Wellicht is een taak weggelegd voor de MJD van Beijum (te benaderen in De Wegwijzer). Of een op te richten actiegroep rondom Plein Oost.

Anoniem zei

Zou het niet leuk zijn geweest als er een schutting van Wilgen uit Kardinge was gekomen, met daarin verwerkt kinderspeelmogelijkheden en begroeiing.
Dat past beter bij natuurlijk en kindvriendelijk Beijum.

Kees Huizenga zei

Zojuist had ik een zeer opbouwend gesprek met mevrouw Elisa ten Hof van Innersdijk. Zij belde mij terug. Ik bracht haar mijn zorgen over.

Mevrouw Ten Hof deelde mij mede dat er nu aan gedacht wordt om de schuttingweg langs de Bentismaheerd korter te maken. Dan komen daar weer hekken. Morgen wordt er over vergaderd. Ik beklemtoonde om de wijkbewoners de mond te gunnen met een goede schriftelijke feedback. Tevens om het basisonderwijs te betrekken bij het schilderen van de schuttingen. Samen met Pand49 en de Wiershoeck. Misschien kunnen er gelijke, uitgezaagde rechthoeken komen in de schuttingen. Met gaas.

Ik gaf Innersdijk in overweging om gebruik te maken van de wijkwebsites van Beijum. Met name Beijumnieuws. Naast de Regiokrant Groningen, de Beijumkrant en de Groninger Gezinsbode.

Het vuilspuitertje van de BOB, John V., gaat door met een privé-oorlog tegen mij. Op zijn grote twittervriend. Helaas!
Gisteren schreef hij:

"Innersdijk zet een schutting. En daarom (!) communiceren Stiel #beijum, SDC Noorddijk en de BOB niet? Die Kees, en dan niet kwaadaardig?"

Zo bevordert de BOB de leefbaarheid in Beijum!!!

Karin.p. zei

Laat Innersdijk idd eens met ons bewoners die een paar jaar tegen dat hekwerk aan moeten kijken om de tafel gaan en een oplossing verzinnen waar we allen tevreden mee zijn.
Feit is voor vele dat zo.n afgesloten gedeelte als dit daar is niemand blij mee!!!

H.Eras zei

1 Als mijn info klopt, dan is het smalle stuk, met de doorbrekende gaten, blijvend vrij van bebouwing! Laten ze daar grond storten en versneld klaar maken. Daarna afzetten met een mooi hekwerk van ondergetekende.

2 Dan, over de schutting waar het immense 5 hoog appartement met winkels komt. Zaag daar originele en verrassende gaten in. bv http://1.bp.blogspot.com/_FSsCdesI7Vw/TH-YhGoL1iI/AAAAAAAAARo/i7I-w41oH0w/s1600/optical-illusions-24.jpg

3 Het verven door de schoolkinderen lijkt mij niet heel waardevol. De resultaten van eigen werkjes op school worden al snel weggegooid. (is mijn, dus persoonljke, mening) Laat staan dat derden daar tegenaan moeten kijken. Of nog beter als het als zinvolle onderwijstijd wordt ervaren, laat ze het doen met waterverf. Kan er elke week een klas de vrijdagmiddag creatief doen.

4 Het krachtenveld wordt me stukje bij beetje duidelijker. Tot voor kort had ik nog nooit gehoord van Kees Huizinga of Het vuilspuitertje van de BOB, John V . Echter de manier waarop Kees reageert vind ik erg opbouwend. Terwijl Sjon V, op dit punt, lijkt te putten uit herinneringen uit het verleden.

Anoniem zei

vrijdag 15 juni komt Voorontwerp Bestemmingsplan Beijum ter inzage te liggen bij de Biebbalie aan Plein Oost. Dan is duidelijk hoe groot, dat is hoe lang, breed en hoog Nieuw Innersdijk (met DERDENGEBOUW) gaat worden.
En kan evt. via inspraak & bezwaar gesleuteld worden aan definitief plan.
Overigens, deze voorbereidingsprocessen kunnen evt. jaren aanhouden... En dus die schutting.

Glenn zei

Vuilspuitertje van de BOB is een vaste waarde voor deze asovereniging. Ik volg dit al jaren en zeg een ding: verschrikkelijk. Wat n aso bende.

jeweetzelf zei

Ah de schutting is nog verder opgeleukt!

Innersdijk zei

Beste wijkbewoners,

Het betreurt ons hier te lezen dat er meerdere reacties zijn over de onvrede met de schutting rondom Innersdijk. Te meer omdat wij in de veronderstelling waren dat een schutting meer aansloot bij de wensen van de wijk dan een hekwerk.

In de sloop- en nieuwbouwwerkzaamheden hebben wij besloten dat er vanwege veiligheid een hekwerk om het braakliggende terrein van Innersdijk moest komen. Vanuit het pleinoverleg van Beijum hebben wij destijds begrepen dat de wijk liever een schutting wenste dan een ijzeren hekwerk. De wijk zou hier dan samen met Innersdijk en Pand 49 iets moois van kunnen maken doormiddel van beschilderingen. De start hiervan heeft op 7 juni plaats gevonden met een feestelijke middag. Wethouder Janny Visser heeft in het kader van de “Prokkel” het beschilderen van de schutting een rol gegeven als prikkelend wijk initiatief.

Omdat Innersdijk graag samen met de wijkbewoners iets moois van de wijk wil maken zouden we graag op korte termijn met de direct aanwonenden in gesprek willen gaan over de schutting.
Deze direct aanwonenden die op de schutting uitkijken, ontvangen een dezer dagen een uitnodiging van ons.

Met vriendelijke groeten,

Zorggroep Groningen, locatie Innersdijk
Contact@zorggroepgroningen.nl

Geertje zei

Beste Innersdijk,

Dat zou fijn zijn, in gesprek gaan met elkaar. Het schijnt zo te zijn dat wij eerder op gesprek zijn uitgenodigd, maar niemand van de omwonenden die ik heb gesproken, heeft over de schutting een brief gehad.

Met vriendelijke groet,

omwonende