zondag 30 mei 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (41)

Op mijn speurtocht door de tuinen van De Wiershoeck en de Schooltuinen kwam ik dinsdag 18 mei een aantal voor mij opvallende beestjes tegen. Enkele paartjes parende wantsen die ik nog niet eerder had gezien. Een paartje parende leliehaantjes, prachtig rood van kleur. En (ook al parend) een paartje solitaire bijen. Duidelijk was het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje zichtbaar. Het mannetje met z’n dichte bos witte gezichtsbeharing en het vrouwtje minder sterk zwart behaard, maar met op de kop twee stompe hoorntjes. Die hoorntjes staan wel vermeld in mijn insectengids, maar ik had het nog nooit gezien.

De leukste ontdekking deed ik aan het einde van de middag. In de schaduw op een paal zat iets dat voor een deel licht en voor een deel donker was en nogal klein. Het bleek een vlinder te zijn. Ik had geluk, de vlinder ging eventjes in de zon zitten en liet zich mooi fotograferen. Via de Vlinderstichting kwam ik te weten dat het een micronachtvlinder is die luistert naar de naam Molmboorder.

Ik heb het vlindertje nog nooit eerder gezien en toch is het een algemeen voorkomende soort.
De Molmboorder vliegt zowel overdag als in de vroege avond (dagactieve nachtvlinder), vanaf mei tot half augustus. De vlinder heeft een spanwijdte van 19 tot 23 mm. De rupsen leven in rottend hout en daaraan dankt de vlinder ongetwijfeld de toch enigszins merkwaardige naam.
Een volgroeide rups heeft een lengte van 19 tot 22 mm. De rupsen leven in een spinsel ruim onder de schors van loofbomen zoals eik, berk, populier, wilg, hazelaar en mogelijk ook op fruitbomen.

(Bron: microlepidoptera.nl)


Foto + tekst: Luit Staghouwer

2 opmerkingen:

Cathy zei

Prachtige soort en staat er ook goed op.

Unknown zei

Prachtig, ik dacht eerst dat het een visblinkertje was :)