dinsdag 11 mei 2010

NIEUW FENOMEEN IN BEIJUM: DE MUURTUIN

(Ingezonden persbericht)

NATUUR HEROVERT DE STAD
Op zaterdag 15 mei om 14:00 wordt de muurtuin aan de Menkemaheerd 97 feestelijk geopend.
De overdaad aan planten groeit niet op de grond, maar hoog tegen de muur. Even ontkom je niet aan de illusie in een tropisch bos te zijn. Wordt dit de nieuwe trend in steden: geen bakstenen muren meer maar terugkeer van de natuur? Geïnspireerd door Parijse foto’s in een tuintijdschrift besloot ontwerper Hans-Peter Oort zelf te gaan experimenteren met een bijzondere manier van aanplanten.

Het is de bijzonder ingenieuze watervoorziening die het mogelijk maakt om de planten los van de grond tot bloei te laten komen. In dit eerste experiment is bewust gekozen voor zestig verschillende soorten winterharde planten die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Dezelfde techniek is ook bruikbaar voor grotere oppervlaktes. Wellicht dat het volgende project de gevel van een flatgebouw is? Hans-Peter hoopt dat er bijvoorbeeld een woningbouwvereniging zo vooruitstrevend is om daarin te investeren.
Doordat de constructie heel weinig weegt – nog geen 15 kg per vierkante meter – is ook kleinschalige toepassing op bijvoorbeeld een balkon mogelijk. Ook mensen zonder tuin kunnen hiermee een paradijsje laten creëren.
Wanneer: Zaterdag 15 mei 2010, om 14:00
Wat: Opening muurtuin / verticale tuin
Contact : meer informatie: Lokankara@home.nl
Locatie: Lokankara, Menkemaheerd 97, het laatste hofje van de Menkemaheerd, tussen Isebrandtheerd en Holmsterheerd.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Door wie wordt het geopend?

Kees Huizenga zei

Hierbij het bericht van de website van OOG TV/OOG Radio:

Opening muurtuin in Beijum

GRONINGEN - Een nieuw fenomeen in Beijum: de muurtuin, wordt zaterdagmiddag om 2 uur geopend. Door een ingenieuze watervoorziening groeien en bloeien zo'n zestig verschillende soorten planten los van de grond.

Deze tuin hangt aan de muur van Menkemaheerd 97. Ontwerper Hans-Peter Oort heeft het idee uit Parijs overgenomen.

Dezelfde techniek is ook bruikbaar voor grotere oppervlaktes, zoals gevels van flatgebouwen. Doordat de constructie heel weinig weegt – nog geen 15 kg per vierkante meter – is het ook kleinschalig toe te passen op een balkonmuur.

donderdag 13-05-2010 22:02


Tip: het idee van een sierlijke muurtuin is toepasbaar op het saaie Plein Oost. Om over na te denken, ook door Stadsbeheer Noorddijk...

Unknown zei

Schitterend zo'n muurtuin!