donderdag 6 mei 2010

PAARDENBLOEMBIER UIT BEIJUM

Vanmiddag was ik in de Groene Zon, het kruidenzaakje en cursusruimte in de Wiershoeck van Saskia Nieboer. Was er nog wat bijzonders? "Ja, ik ben bezig paardenbloembier te maken maar ik heb te weing lege Grolschflessen om het bier in te doen. Ik was bij Albert Heijn maar daar wilden ze me geen leeg krat verkopen, heb jij nog een lege beugelkrat?" Voor ons kruidenvrouwtje (verkleinwoord natuurlijk niet denigrerend bedoeld) heb ik wel wat over en binnen een kwartier was ik bij haar met een lege krat. Voor wat hoort natuurlijk wat en ik kreeg als voorschot een fles paardenbloembier van haar mee. Deze fles wordt op dit moment van schrijven, vlak voor het bekijken van de bekerfinale, leeggedronken en ik moet zeggen: dat hakt er in. Een enorme gistende biersoort van pure nature paardenbloemen uit onze eigen wijk. Paardenbloemen ontgiften, aldus Saskia Nieboer, ze ondersteunen de lever en de nieren. Een alcoholpercentage van meer dan tien procent gaat er nu in, met mijn lever als dubbelzijdige klant. Enerzijds mag dit orgaan de alcohol weer gaan verwerken, anderzijds wordt ie gesteund door de paardenbloemen. Wat een geweldige smaak bier. Waar vind je dat nou, bier uit eigen wijk. Het kan allemaal. In Beijum.

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Ik kreeg een paar jaren geleden een beugelfles met twee liter Grolsch erin (zonder schuimwerking, helaas!). Van jou, Johan. Die grote beugelfles kan ik goed gebruiken voor de paardenbloembier van Saskia.

Dan kunnen we samen genieten van de natuur van Beijum...

De kunst van het leven is om zaken met elkaar te combineren, opdat een mooier en beter geheel ontstaat. Het 1 + 1 = 3-effect. Dat heet synergie.

Unknown zei

DAt alcoholgehalte valt reuze mee hoor, hooguit 6 tot 8 procent schat ik en allicht zuiverder dan wat er normaal in een Grolschflesje zit... Maar heth is waar, alcohol is een belasting voor de lever.
Trouwens heb ik uiteindelijk wel een krat lege flesjes bij AH kunnen kopen, ze vonden het gewoon een lastige vraag en dat kan ik me voorstellen.

Wie graag het recerpt wil kan mij even een nalitje sturen. Saskia Nieboer