dinsdag 25 mei 2010

WAT EEN GETOETER

Op verschillende plekken in de wijk hebben kinderen het afgelopen weekend door middel van oranje toeters een hoop kabaal gemaakt. Het was af en toe om gek van te worden. Het WK komt er aan en de verwachting is dat het getoeter de komende weken alleen nog maar toe gaat nemen. Er is een soort toeter in omloop waar het deuntje "olé olé olé olé, whe are the champions" uit gestoten wordt. Via via begrijp ik dat de toeters bij de locale speelgoedwinkel in Winkelcentrum Beijum voor een prikkie te koop zijn. Het wordt een lawaaiige zomer, dat moge duidelijk zijn:
Het woord vuvuzela betekent; hoorn die veel lawaai maakt. Het is één van de belangrijkste instrumenten van Zuid-Afrika. Zelf de president speelt op de vuvuzela.
De vuvuzela is een blaasinstrument van 61 cm lang, wat vooral bekend is in het zuiden van het continent Afrika. De vuvuzela is gemaakt van hout of plastic en heeft maar een toon, al varieëren de tonen onderling wel van elkaar, vanwege de verschillende groottes. Vroeger werd de vuvuzela gemaakt van de hoorn van een kudud-antilope. Om de vuvuzela te bespelen moet je met je lippen trillen.

http://sport.infonu.nl/voetbal/38192-vuvuzela-de-afrikaanse-zulu-hoornvoetbaltoeter.html

Geen opmerkingen: