zondag 9 mei 2010

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (38)

Dit fraai gekleurde kevertje kwam ik tegen in het labyrint op de Schooltuinen. Ze zat in de buurt van een groepje kievitsbloemen en dat blijkt niet zo vreemd te zijn.
Het leliehaantje is een kever uit de familie bladhaantjes. Deze familie bestaat uit meer dan 35000 soorten. In Nederland zijn 319 soorten gemeld waarvan 307 inheems. Het leliehaantje heeft een felrood borststuk en dekschilden, maar de rest van het lichaam is zwart. De maximale lengte is ongeveer 8 tot 11 millimeter.

Dit haantje is vrijwel de hele lente en zomer te zien, van april tot augustus, en leeft zowel als kever als larve op diverse soorten lelies. Met name de larven, die minder opvallend maar des te vraatzuchtiger zijn, kunnen grote schade veroorzaken aan de plant, vooral aan de bladeren. Kevers zijn meer bezig met voortplanten dan met eten en vallen bovendien goed op zodat ze makkelijk te vangen zijn.
Het leliehaantje is in veel streken waar ze voorkomt een exoot, verspreid naar landen waar ze van nature niet voorkomt. De export van lelies is daarvan de voornaamste oorzaak. Vogels mijden de volwassen kever omdat deze walgelijk smaakt. De larve heeft een oranje, made-achtig uiterlijk en een zwarte kop. De camouflage van de larve is ongebruikelijk: de eigen slijmerige ontlasting wordt op de bovenzijde van het lichaam uitgesmeerd. Hierdoor lijken ze sprekend op een hoopje vogelpoep, dat door geen enkel dier gegeten wordt. Een soortgelijke camouflage kent overigens ook de larve van de schildpadtor. Deze verzamelt de droge poepjes tussen de stekeltjes aan de bovenzijde.

De kever overwintert als imago (volwassen dier) en kruipt rond april uit de schuilplaats zoals gaten in stronken of onder de grond. Er worden gedurende enkele maanden eitjes afgezet aan de onderzijde van bladeren die na ongeveer een week uitkomen. De larve is na twee weken volgroeid en verpopt in de grond, en na enkele weken komt het imago tevoorschijn.
Met name het feit dat de kevers niet synchroon eitjes afzetten maar gedurende meerdere maanden maakt dat ze als plaag zo moeilijk te bestrijden zijn vanwege de constante aanvoer van larven.


Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie

Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Kees.K zei

prachtige foto