zondag 9 mei 2010

MOEDERDAG


Wat is het leven zonder moeder? Goed, op latere leeftijd heb je die niet meer, maar ook in herinnering blijft dat toch een van de belangrijkste mensen uit je leven. Mag moedertje ook een dag per jaar verwent worden? Uitslapen, ontbijt op bed en kadootjes, dat krijgt ze vandaag allemaal als het goed is. Morgen is het maandag en de meivakantie is dan weer voorbij, kortom dan mag ze weer aan de bak.
Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika, Duitsland en Nederland.
Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend hebben gehouden en het leeuwendeel van de zorgtaken hebben vervuld, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden. Moederdag wordt in veel landen van de wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. In veel (katholieke landen) wordt Moederdag op 15 augustus gevierd, de dag van Maria-ten-hemelopneming. In de christelijke kerk is Maria de moeder van Jezus. In Frankrijk wordt moederdag gevierd op de laatste zondag in maart. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika (VS) en Nederland.
http://www.seniorplaza.nl/moederdagversje%2002.JPG http://www.seniorplaza.nl/Moederdag.htm#http://www.youtube.com/watch?v=7fguvUAsfvk&feature=related (Mother, John Lennon) http://www.youtube.com/watch?v=Mn3WjjYzilM&feature=related (Wie staat er altijd voor je klaar? Dat is toch je moedertje)

1 opmerking:

Kees.K zei

Ik denk dat er straks een kinderdagverbiijfdag komt.