maandag 17 mei 2010

JOB HEEFT GEZELSCHAP GEKREGEN

Job Cohen heeft het rijk niet meer alleen op het verkiezingbord in Beijum, hoek Beneluxweg, ingang Beijum- Zuid. Afgelopen weekend zag ik dat Rita Verdonk hem gezelschap is gaan houden met haar TON. Gisteren of vanmiddag zijn er nog posters van de SP en de SGP bij gekomen. Zou het toeval zijn dat de twee linkse partijen linksboven hangen? De poster van de SP snap ik trouwens niet helemaal, een dikke tomaat erop met de tekst "grote schoonmaak." Het is gissen wat daarmee bedoeld wordt. Een nieuwe lentekriebelsactie? De bezem door de eigen partij?
De SGP hangt er ook bij, een man in een pak luisterend naar de naam Kees van der Staaij. De poster is gisteren toch niet opgehangen? Op zondag? Kijk uit hoor! De SGP-poster blinkt uit in saaiheid maar dat is die partij wel toevertrouwd. Dan heet je ook nog van der S(t)aaij en eigenlijk lig je dan al ver op punten achter..
De poster van Rita Verdonk en haar TON is wat mij betreft het humoristisch, eigenlijk is het een vorm van cabaret. Neem de zin 'minder belasting, minder overheid.' Dat minder belasting de "hardwerkende burgerman en vrouw" moet paaien, ok. Maar heeft Rita wel eens gehoord van 'verbeter de wereld begin bij jezelf?' Rita wil toch graag de hoogste baas binnen dezelfde overheid worden? Premier Rita... De politie en de leraar moeten weer de baas worden? Rita toch! Zo'n slogan van een politieke gelukszoekster ondermijnt het gezag van de dienders en leerkrachten toch nog veel meer? Arme agenten en leerkrachten. Meedoen moet, terug gaan ook goed? Het is toch niet te vatten hoe dom. Honderduizenden Nederlanders hebben om de een of andere reden een uitkering. Daar mogen buitenlanders ook aan meedoen? Maar teruggaan is ook goed? Lachstuipen! Meer snelwegen en goedkopere benzine Rita? Hoe moet dat dan als je als Nederlander trots op de natuur bent? Het grappigst is toch deze: zorg voor mensen die het zelf niet kunnen. Die dus om de een of andere manier niet mee kunnen doen. Van Rita mogen ze dan goed verzorgd worden, maar ze mogen ook teruggaan. Als dat geen tolerante houding van haar is dan weet ik het ook niet meer. De uitsmijter dan: er moet meer trots komen, en ook meer Nederland. De partij TON staat virtueel op 0 zetels, je zou kunnen zeggen dat 100% van de Nederlanders niet trots is op een partij als TON. De naam al, draai de afkorting om en er staat NOT. Beijum is een wijk met 150 nationaliteiten, medunkt iets om trots op te zijn. Hoezo meer Nederland? Meer internationaal graag! Wat zegt Wikipedia over het begrip trots? Trots is de naam van een emotie die gekenmerkt wordt door een sterk gevoel van zelfrespect, waarbij geen plaats is voor vernedering. Vrij vertaald: ga lekker trots zitten doen, maar val anderen er niet mee lastig. En graag zonder zondebokken...En aub geen Beijumer afdeling van TON, Trots Op Beijum. TOB...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trots

9 opmerkingen:

Karin.P. zei

Ik ben wel voor meer blauw op straat en weer wijkagenten in een wijkburo dan zien en horen ze veel beter wat er gaande is in de wijk.
Mensen maken sneller op straat even een praatje met de dienstdoende agent(e).
En de leraar de baas in de klas ja zeer zeker respect is ver te zoeken bij iedereen, kinderen, jongeren en volwassenen.
Gister mijn dochter nog even tot de orde geroepen, vertelde dat haar leraar lui in de stoel achterover hing en bij het verlaten van de klas tegen haar zei wil jij even het raam voor me dicht doen waarop zei antwoorde u heeft toch geen polio !!! dit alles gebeurde wel met een grap de meester moest er hard om lachen.
Dat de kinderen elkaar in de klas elkaar uitmaken voor sukkel, klootzak etc stoort me ook enorm alles is maar zonder gevolgen :-(
En ik vrees dat het ook niet 1,2,3 veranderd.

anna van dam zei

verandert

het is geen voltooid deelwoord, maar gewoon stam + t

bij mij 30 jaar geleden werden deze regels gewoon geleerd

Johan Fehrmann zei

Bedankt voor het meedenken en corrigeren Anna. Alleen één ding, ik heb de tekst nog een paar keer nageplozen maar ik kan het woord veranderd(t)niet vinden...

Kees Huizenga zei

Anna van Dam duidde op Karin P., Johan.

Laten we trots zijn op onze Nederlandse taal! Een kwestie van inburgering en goede schriftelijke omgangsvormen. Van respect voor diegenen, die onze teksten lezen.

Wat betreft het vervoegen van werkwoorden: zie deze link:

http://www.google.nl/search?hl=nl&q=Vervoegen+van+werkwoorden&meta=

In jouw tekst moet "bedoeld" staan, Johan.

Anna van Dam zei

veel mensen denken dat woorden met ver- of be- er voor voltooide deelwoorden zijn

hij bedoelt
hij heeft bedoeld

hij verandert
hij heeft veranderd

Karel zei

Moet het geen Anna Vandam zijn?

Alie zei

kan nooit kwaad, een lerares in de Nederlandse taal onder de lezers.

Karin.P. zei

Het nifo daalt weer naar dat fan het DVHN alz we elcaar hier nu ook al op spelfoutten gaan aanspreken.
Ik ben weer voetsie

Anoniem zei

Dit zijn fouten die zoveel Nederlanders maken dat we ons er niet druk over kunnen maken. De d spreek je gewoon als een t en we begrijpen het helemaal.
En daar gaat het toch om.
Zelfs je laatste berichtje was te begrijpen Karin. Ik vind het ook nog wel leuk staan. Beetje crea Nederlands. En ik voel niet dat je geen respect voor mij zou hebben.