maandag 31 mei 2010

MAANDAGOCHTEND (32)

De laatste dag van de teleurstellende, want veel te koude, maand mei wordt vandaag in stijl afgesloten. Na de herfstdag van gisteren is het al weer veel te fris. Maar goed, de voorspellingen beloven aan het eind van deze week barbecue-weer. Zomerse temperaturen.

Vanochtend omstreeks half negen schoot ik deze twee foto's. De foto hiernaast laat een stukje Zuidwending zien, de fluitekruid en boterbloemen langs de wal geven 'ons knoal' een feestelijk tintje. Wat betreft de natuur is het de mooiste periode van het jaar, alles staat in bloei.
Maar dan, daar achter de dijk, daar begint het menselijk gedeelte. Ik vroeg me vanochtend af wat dieren, als ze zouden kunnen denken, van ons mensen in Beijum zouden vinden. Stel, de honden, katten en eenden hebben voor één dag verstand en er lopen een paar hoogbegaafde dieren vanaf de Zuidwending de wijk in. Wat zouden ze dan denken over al die oranje attributen die de mensen voor hun huizen en door de straat heen hebben gehangen? Zullen ze denken dat we gek geworden zijn? Stel dat diezelfde dieren, die hun ogen uitkijken, ook nog eens gevoelens zouden hebben. Zullen ze dan medelijden met ons mensen hebben dat we dit doen? Of vinden ze ons bange en onzekere mensen die zich vastklampen aan een illusionaire oranje getinte identiteit? Of zullen ze zich slap lachen en proberen de eigen staarten, vleugels en poten ook oranje te krijgen? Zullen de dieren de oranjegekte zien als onschuldig vermaak waar je niet te diep over na moet denken? Ik wou dat ik het wist. Wel ben ik blij dat ze niet in de toiletten van de huizen kunnen komen, naar het schijnt zijn de eerste oranje wc-rollen daar al in gebruik.

De oranje-heisa bouwt zich op in de wijk. De Holmsterheerders zijn met een inhaalslag bezig, de oranje vlaggetjes hangen daar al over de eendenvijver. Arme eenden. Plein Oost is ook al oranje getint.
De vogels kwetteren op deze laatste dag van mei 2010 hoog in de bomen. Waar zullen ze het over hebben? Ik ben er niet gerust op. In elk geval is voor ons mensen de nieuwe week weer begonnen.

6 opmerkingen:

Overkant Vijver zei

Wat een jankerd ben jij Johan ,de eenden van de Holmsterheerd zijn keihard wat dat betreft ,wij zeuren toch ook niet over de Froukemaheerd de heerd waar jij woont ,of ben je bang dat jouw heerd niet wordt gekozen in de oranje verkiezing.Trouwens ik vindt dat de Froukemaheerd niet eens mee mag doen jij woont er tenslotte (belangenverstreneling).

Anoniem zei

Hahahaha, domme reactie hierboven. de eenden vd Holmsterheed zijn keihard. Domme 'vijver' zou Johan dat menen van die eenden denk je?

overkant vijver zei

ik had in mijn haast willen zetten keihard fan van oranje bij deze .

Kees K. zei

ik denk dat ze niks erover denken, ze voetballen toch ook niet? En sommige vogels vliegen de halve wereld over, dus waar zouden ze dan voor moeten kiezen?

Alie zei

Misschien zitten die vlaggelijnen wel in de weg voor de vogels. Ze moeten nu uitkijken als ze landen.
Maar, ik vind het geweldig gezellig lijken. Elke dag fiets ik door de Holmsterheerd, het lijkt zo leuk (vind ik hoor en ik ben niet eens een keiharde oranjefan)
Misschien een schot voor open doel (om in de juiste termen te spreken) maar hoe hebben ze dat gedaan, die vlaggelijnen over de vijver heen? Over creatieve verhalen gesproken... is er een boot aan te pas gekomen? Of iemand die goed en ver kan gooien? Of omlopen en dan om de bomen heen enz...
Ik heb 6 lijnen in de kast liggen, die binnenkort naar buiten gaan.
Dus over een poosje ook als je Beijum in komt of uitgaat is het daar oranje!!

Anoniem zei

We hebben de eenden gevraagd of ze met de vlaglijnen over wilden zwemmen no problem .