woensdag 26 mei 2010

BEHSAT ÜVEZ, TOPMUZIKANT UIT.....BEIJUM

"Vanaf 1988 heb ik met mijn vrouw Marjolijn besloten om hier te gaan leven. Sinds 15 jaar wonen we in Groningen aan de Fossemaheerd. Beijum is een fantastisch wijk om te wonen, altijd kleurrijk en vitaal een mini stadje met alle faciliteiten."

Beijum kent vele mooie geheimen en een daarvan wordt hier vandaag onthuld. Beijumer Behsat Üvez is een muzikant van Turkse afkomst. Maar hij is niet zomaar muzikant, hij heeft een indrukwekkende staat van dienst als veelzijdig muzikant. Hij is net terug van optredens in Egypte, maar aan de hand van een paar aan hem gestelde vragen mailde hij onderstaande informatie. Even voorstellen aan Beijum, Behsat Üvez:Behsat Üvez is in Turkije jarenlang werkzaam geweest bij verschillende dansgroepen en orkesten, hij heeft o.a. 9 jaar als instrumentalist en solist bij het Staatsensemble Ankara gewerkt en ook vele jaren als muzikaal leider van het volksdans- en muziekensembleTüfem. Met deze groepen heeft hij de hele wereld bezocht en de Turkse muziek uitgedragen. Sinds 1989 is hij als muziekdocent, workshop/ sessie leider en als muzikant in Nederland werkzaam.Behsat is zanger, componist, tekst schrijver en een multi-instrumentalist.

Hij speelt baglama (saz),cura, tar, kabak kemane (knievedel), viool, cümbüs (fretlose luit), ud, mandoline en diverse percussie-instrumenten. Hij is een specialist op het gebied van Turkse, Balkan en Mediterrane muziek.

Als muzikant speelde hij, naast zijn eigen solo optredens in Oriënt Express, Ano Kato (grieks), Cafe Barana en de Hasan Band. Hij heeft aan veel experimentele en internationale projecten meegewerkt zoals Female Factory (1998, 1999 en 2000), 5-mei project met het Metropolorkest (1998), Music Meeting Nijmegen (2000/2002/2004/2005), SJU festival Utrecht (2000-2001), de Cultuurfabriek Amsterdam (1999-2000), aantal projecten van stichting Kulsan (2000/2005), Circus Colourful City in Nijmegen (2001), Klap op de Vuurpijl-NPS/Radio 4 met Seafood plus (december 2001). Raiz met Fernando Lamerinihas (2003), Made in Holland (2003), Het Nederlandse Elftal (Music Meeting 2004), Masnawi project met POW ensemble van Luc Houtkamp, Istanbul Akbank Jazz festival (oktober 2005), Jasser Opera (2006/2007), CD opname’s van Rob de Nijs (2006), Reünie concert met Doly Dots (2007), paar optredens met Hind (2007)

Na een compositie opdracht van de Stichting Music Meeting in 2002 heeft hij samen met klarinettist Steven Kamperman zijn spraakmakende project ensemble Barana opgericht. Met Barana heeft hij 3 CD’s meegebracht (Live at the Music Meeting 2003 en Ileriye Anilar 2006, Gul & Bulbul (2007) Er komen nog 3 CD's (Modes et Maqams, Sarap/Wine en Xenopolis)

Hij heeft met Barana binnen en buiten Nederland talloze bekende jazz en wereldmuziek festivals gespeeld. Barana speelt vaak samen met internationale top- muzikanten o.a. Carlo Rizzo (Italie), Valentien en Clastrei (Frankrijk), Petar Ralchev (Bulgarije). Met Steven Kamperman als duo componist zoekt hij in de Barana context een andere benadering van Turkse muziek via jazz elementen en hedendaagse klanken.

Barana krijgt sinds 2009 structurele subsidie van de Nederlandse Fonds voor PodiumKunsten (NFPK) en gemeente en provincie Utrecht. Behsat is ook lid van Balkan Blaasensemble Carlama Orkestar, Global Village Orchestra en Grieks blues/jazz band van Tim Meeuws.

Als docent geeft hij lessen in saz en percussie bij de muziekschool in Groningen. Daarnaast is hij coördinator projecten op de Stedelijke Muziekschool te Groningen. Zowel in Nederland als daarbuiten is hij een veelgevraagde muzikant en workshopleider." (als workshopleider heeft hij ooit zijn vrouw ontmoet, Marjolijn is zangeres van Turma, een Balkankoor, JF)

Een indrukwekkende opsomming Behsat. Wat ga je de komende tijd allemaal doen?
Met Barana heb ik tot 2012 vaste projecten binnen en buitenland.
Ik ben net terug van een tour in Beirut, Cairo en Alexandrie. Daarvoor had ik een tour in NL met de project Xenopolis. Tot eind 2010 heb ik we diverse tours in Turkije, Oostenrijk, Syrie, Jordanie, Engeland en Nederland. Met Barana Quintet spelen we ook 2 oktober 2010 in Oosterpoort met onze nieuwe project Sarap/Wine (CD presentatie) 2011 hebben we een andere project met Koreanen in Nederland en Korea, en met een Griekse zangeres hebben we een andere project. En in 2012 komt er een groot Barana festival. Barana betekent samenspelen, samenkomen. Er spelen tien muzikanten in met allemaal een verschillende nationaliteit en achtergrond
Behsat in het Grand theatre te Groningen: http://www.youtube.com/watch?v=FIQiTfm3vAU
Naschrift: Ik vroeg Behsat net nog of zijn hele gezin muzikaal is. Hij mailde:
Mijn kinderen zijn ook beetje muzikaal. Ruben mijn zoon speelt bas gitaar Nina heeft viool gespeeld maar zij is nu meer bezig met dans. Ze zit een vooropleiding van de dans akademie hier in Groningen. Mijn vrouw Marjolein dirigeert Balkan acapella koor Turma.
Helaas maken we niet samen muziek:)

Geen opmerkingen: