maandag 2 mei 2011

EEN ONSCHULDIG SLAAPFEESTJE

Gisteravond was ondergetekende van nabij betrokken bij een slaapfeestje. Vijf Beijumer vriendjes van 10 en 11 jaar beleefden een dolle avond, ze legden matrassen bij elkaar in de woonkamer, ze bekeken een video, er werden chips en borrelnootjes geknabbeld en (caffeïnevrije) cola gedronken. Dat allemaal in het kader van de verjaardag van een van hen. 

Op zich niks bijzonders, de jongens hadden dikke pret, en ondergetekende begeleidde het spul. Maar toch, met het woord slaapfeestje is de afgelopen maanden wat gebeurd. Het woord Baflo heeft ook niet meer dezelfde uitstraling dan dat het een maand geleden nog had. De woorden kunnen er niks aan doen, maar ze zijn van onschuldig naar schuldig gegaan. Net als dat de op zich neutrale datum 11 september een dreun heeft gehad.

Het is tegenwoordig bijna verdacht als je als vijftig plusser, en ook nog eens als man, een slaapfeestje coacht. Zes weken geleden publiceerde ik op Beijumnieuws een artikel over een gastoudergezin in Beijum. In dat gastoudergezin kunnen opvangkinderen ook overnachten, maar er werd me op het hart gedrukt om deze mogelijkheid vooral niét op te schrijven. Mensen konden maar eens gaan denken..

Het zijn de tijden, dames en heren. Kijk uit met nieuwjaarszoenen op je werk richting collega's van het andere geslacht, je kunt zomaar aangeklaagd worden voor seksuele intimidatie. De paranoia heerst, en de non-assertieve slachtoffertypen kunnen zomaar hun slag slaan. Met je dochter van tien jaar in bad gaan? Op het randje. Als man in de kinderopvang werken? Bij voorbaat verdacht.

Het was een leuk slaapfeestje, al zeg ik het zelf. Alleen hoogst irritant dat het spul pas omstreeks 3 uur in de nacht ging slapen. Voor het slapen gaan heb ik nog even gezellig met de jongens spelletjes gedaan. Terwijl ik de vorige zin typte realiseerde ik me ineens dat dit toch wel een bloedlinke ontboezeming is, je zou het zomaar verkeerd kunnen interpreteren.

 Vroeger riep het woord hofnar olijke en vrolijke associaties op, het verkleinwoord ervan, hofnarretje, was een toonbeeld van onschuld en lol. Kom daar nou nog maar eens om. Ontdaan van alle smetten en verdachtmakingen eindig ik met: we hadden gisteravond en nacht met z'n allen heel veel plezier.

6 opmerkingen:

Wobke zei

Die laatste zin lijkt me een prima indicatie van een slaapFEESTJE.
Bewust zo opgeschreven, omdat de nadruk altijd ligt bij het feestje en niet bij het slapen.

Maar daar was je zelf al achter ;-)

Anoniem zei

Volgens mij was het geen DVD met kerkelijke liederen of gebeden dus je bent vrijgepleit. Het was vast reuze gezellig.

Alie zei

reuzeleuk toch?

Anoniem zei

Net als vroeger: lekker keten met zaklampen en enge schaduwen. En met je nichtje in één slaapzak: haar hoofd aan je voeteneind en haar grote teen in je neus.

(rené)

Anoniem zei

Vroeger gingen we doktertje spelen. Toen kon het nog.

Anoniem zei

Mooigedaan Johan!