zaterdag 2 juli 2011

EEN HOND HEEFT SCHIJT AAN REGELS

Ik heb het hoofd, nee, de kop natuurlijk, van het beestje maar niet op de foto gezet. Mag een hond ook een beetje privacy? De kop boven dit blogbericht is uiteraard gecharcheerd, in een hond steekt in principe geen kwaad. Trouwheid en loyaliteit strijden om voorrang bij deze huisdieren. Een hond weet niks van een gemeentelijke regel dat er niet meer gepoept mag worden op straat. Het baasje is verantwoordelijk voor al of niet aanlijnen, poepen op straat, en al of niet een opruimzakje bij zich hebben. Ik woon in een kinderrijke buurt, en dat honden niet overal (speelveldjes) mogen kakken spreekt voor zich. De eigenaar van deze hond, zie foto, riskeerde onlangs een boete van 150 euro. Voor niet aanlijnen en geen opruimzakje bij zich hebben. Het is de vraag of dit beleid op de lange termijn houdbaar blijft. Fietsers die zonder licht rijden worden ook niet dagelijks bekeurd, en razzia's op loslopende honden en hun baasjes zullen vast niet gehouden worden. Ik vraag me af of al die hondenpaaltjes met tekst in Groningen en al die strenge regels geen uitingen van symboolpolitiek zijn. Nee, ik heb geen hond en ben niet belanghebbend. Maar je kunt m.i. een beetje uittekenen hoe het over drie maanden, als de avonden weer lang zijn, zal gaan. Veel hondenbezitters maken voor het slapen gaan met hun viervoeters een klein ommetje om het beestje de gelegenheid te gunnen z'n behoefte te doen. Zullen al die hondeneigenaren in het donker hun hond voor die luttele vijftig meter aan gaan lijnen? Een poepzakje met zich mee gaan dragen? Ik geloof er niks van. Een mentaliteitsverandering is lange termijn werk. En fietsers blijven al sinds jaar en dag in de herfst en winter zonder licht rijden. Ook al zijn er af en toe politiecontroles.
Ik dacht dat de uitdrukking schijt aan iets hebben iets van de laatste decennia was. Maar het blijkt al in de 17e eeuw te zijn gebruikt:

Voorkomende zeer gemeenzame, platte uitdr. voor: niets om iets geven; eig. iets beschouwen als schijt, dus iets verafschuwen, van iets walgen; vgl. hd. mir liegt Dreck daran; einen (alten) Dreck!; merd (fr. merde) aan iets hebben (zie no. 1504), kak aan iets hebben; op iemand -, in iets schijten (reeds in de middeleeuwen; hd. scheiszen auf etw.); Sewel, 198: ik kan hem wel dryten, I laugh at him; Sartorius III, 7, 92: Schijt conscientij alst gelt cost; IV, 31: Schijt eer, 't geldt is de man; fri. skyt geweten, as tjild kostet (vgl. 17de eeuw kak rijk, ik geef niet om rijkdom); Huygens VI, 109:

Lees hier.

1 opmerking:

Anoniem zei

beetje jammer dat je altijd van die lui blijf hebben die hun honden overal maar laten poepen..
Dit zijn ook diegenen waarop het hondenbeleid aangescherpt is.

Ik bedoel er zijn zat hondeneigenaren die het op zouden ruimen.Maar goed ik vind het niet erg als zulke mensen op de bon worden geslingerd zonder waarschuwing.
Daar heb ik geen medelij mee.