maandag 16 januari 2012

AFSCHEID VAN INNERSDIJK (14)

Vanochtend geen verhuiswagens meer voor Innersdijk. De volgende fase is ingegaan, er gaat gesloopt worden. Maar ja, hoe doe je dat? In m'n simpelste fantasiën stuur je een peleton hooligans met mokers en trilboren op het gebouw af, en laat je een week later het puin en alles door vrachtwagens afvoeren. Maar ja, zo werkt dat niet. Vanochtend was de man die u rechts op de foto ziet bezig om deuren te demonteren. Grote kans dat die, net als andere dingen in het gebouw, nog van waarde zijn. Wat een glaswerk trouwens, zou dat ook allemaal gerecycled worden?
Slopen is leuk en ziet er makkelijk uit: gewoon rammen met die hamer! Maar voordat je begint, moet je wel een aantal veiligheidsmaatregelen nemen. Lees hieronder een aantal praktische tips.
•Check goed of dat wat je sloopt geen dragende constructie is. Als het wel dragend is (bijvoorbeeld balken of muren), moet je eerst maatregelen nemen om te voorkomen dat het een en ander gaat verzakken. Het is verstandig hier een professional bij te halen.
•Check ook of er geen leidingen door de te slopen muur lopen. Gebruik hiervoor een leidingdetector en check beide kanten van de muur om zeker van je zaak te zijn.
•Wanneer je zwaardere apparaten gebruikt (bijvoorbeeld een boor), draag dan altijd bescherming voor je oor.
•Werk altijd van boven naar beneden en van binnen naar buiten.
•Gebruik voor uitbreken altijd een vuisthamer. Bij een oude hamer kan de steel namelijk gekrompen zijn waardoor de kop van de steel kan vliegen.
•Bescherm jezelf tegen fijnstof met een fijnstofmasker. Er zijn verschillende maskers voor verschillende soorten fijnstof. Lees hier.Het is duidelijk, sloper zijn is een vak. Op deze site lees je hoe je sloper kunt worden, en waar de  sloopopleidingen worden gegeven. Heel apart: er bestaan ook schriftelijke cursussen op dit gebied. En wat ook heel eigenaardig is, maar zo kom je eens achter bepaalde zaken: Voor het beroep Sloper heb je mogelijk een universitaire opleiding nodig.
Nee, ik verzin het niet, het staat op de genoemde site.

Geen opmerkingen: