zaterdag 28 januari 2012

EEN VROEGE VOORJAARSBODE

Eind januari 2012. Als je van binnen naar buiten kijkt lijkt het wel voorjaar. Maar schijn bedriegt, het is koud buiten. Deze foto is vanochtend langs de wijkring gemaakt, ter hoogte van de Kremersheerd. U ziet drie sneeuwklokjes die zich dapper vanuit de Beijumer klei aan het omhoog werken zijn. Verbeeld ik het me nou, of zijn de sneeuwklokjes wit? Op de achtergrond zijn de groene bladeren van narcissen zichtbaar. Binnen een paar weken zal hier weer een zee van gele narcissen te bewonderen zijn. Er wordt winters weer voorspeld, het gaat vriezen de komende dagen. Maar op de ijskoude klei dient zich het prille voorjaar reeds aan.
Sneeuwklokjes worden veel toegepast als tuinplant. In een heel groot deel van de tuinen in West-Europa is hij wel aangeplant. Hij geldt hier als een vroege voorjaarsbode. Sneeuwklokjes zijn bloeiend te vinden van januari tot in april. De bloem lijkt wit doch is feitelijk kleurloos. Een fijngeknepen bloemblad blijkt glashelder te zijn, doordat de luchtbelletjes tussen de bladcellen dan weggeperst zijn. Het is deze lucht die het invallende licht in alle richtingen weerkaatst, waardoor de mens het als wit waarneemt. Wiki/sneeuwklokje

1 opmerking:

hildahofstra zei

dit zijn toch geen sneeuwklokjes? Die zijn kleiner en hangen, ander blad ook.Het lijkt meer een krokus, maar die is niet wit. Het is ws herfststijlloos.