zondag 29 januari 2012

WARM HANDSCHOENTJE TEGEN KOU

Jawel, het is koud, het is winter en etc. Het zag er zo aardig en vriendelijk uit, een paar wilgen met een handschoen aan. In het Groene Hart, ter hoogte van de Jaltadaheerd. Ik weet niet eens of het wilgen zijn, of gewoon wat takken,.maar de vraag kwam bij me op of bomen en planten ook pijn of kou kunmnen voelen. Staan de bomen in Beijum deze dagen te kleumen? Vriend Google, wat zegt u daarover?
Het schijnt dat planten 'pijn' kunnen ervaren. Als ze pijn hebben komen er bepaalde stoffen vrij, en alleen op zulke momenten. Wetenschappers denken daarmee bewezen te hebben dat planten ook pijn hebben. Maar ik neem aan dat de 'pijn' die een plant voelt, toch niet hetzelde is als wij als mensen voelen. Wij hebben hersenen, en bij pijn wordt er een prikkel door je lichaam verstuurd waardoor wij denken van; hey...we hebben pijn. maar aangezien planten geen hersenen hebben neem ik aan dat ze het dus niet op dezelfde manier als ons mensen ervaren. Mijn vraag is dus kun je het echt pijn noemen wat planten dan ervaren, of is het gewoon een chemische reactie of iets dergelijks, op een verandering die plaats vind? Steljevraag.
Op dezelfde site las ik dit:
Bomen hebben zeker een soort bewustzijn. Ze reageren op het voorhanden zijn van licht, voedsel, water, lucht en ruimte. Maar ze hebben niet de ervaringen van geluk/blijdschap of ongeluk/pijn die wij hebben. Dan zouden ze steeds ongelukkig zijn of pijn lijden als dieren hun bladeren of schors eten of een hol uithakken in hun stam.
De vraag wordt niet echt beantwoord. Hebben bomen het koud in de winter en staan ze te zweten in de zomer? Ik hou het er maar op dat het goedzakken zijn. Al het groen, bomen en struiken etc., staat maar te staan in de wijk. Goedzakken? Ja, vooral bomen zorgen er voor dat we goede zuurstof in kunnen ademen. En dat doen ze belangeloos.

Geen opmerkingen: