dinsdag 17 januari 2012

KINDEREN IN BEIJUM (18)

Er zijn zo van die dagen dat je het gevoel krijgt ouder te worden. Dat gevoel bekroop me vorige week op een middag na het betreden van speelplaats Het Dijkrijk. Daar zag ik directeur Han van de Vlist, toch ook een man op leeftijd, met een camera in de hand bezig met een stel meiden van 'zijn' school. Wat zijn jullie aan het doen? "We maken een lipdub." Een wat? Het moest drie keer herhaald worden. Echt, ik had er nog nooit van gehoord. Een lipdup. Met een b op het einde. Een lipdub wordt gemaakt door personen of een groep mensen te filmen die een liedje aan het meezingen of playbacken zijn. De audio wordt achteraf tijdens de post-productie vervangen door die van het originele nummer. Er wordt meestal een vorm van een draagbare stereo gebruikt, zoals een iPod of boom box.
Een lipdub duurt meestal tussen de vier en zes minuten, en er werken tussen de 35 en soms wel 700 mensen aan mee. Ze zijn erg populair geworden met de komst van sites als YouTube. De lipdubs worden erg vaak bekeken, ook doordat de mensen die meespelen naar de filmpjes linken op Twitter, Hyves of Facebook. Populaire lipdubliedjes zijn liedjes met een vrolijke melodie. Enkele middelbare scholen, hogescholen en universiteiten over de hele wereld hebben al een lipdub gemaakt.
Willen jullie wel op de foto dames? "Jawel hoor, we zijn opmaakdames, doe maar." Daar breekt je de klomp toch? Wat zijn dat nou weer, opmaakdames? "Kijk dan. We hebben allemaal lippenstift op." Ja, verrek. Het zal wel bij een lipdub horen. En de directeur? Die stond erbij en keek er naar? Zie links op de foto. Mochten er meiden in Beijum zijn die een lipdub op Beijumnieuws willen plaatsen: Beijumnieuws@online.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

Grapje zeker nooit van gehoord.
Veel aandacht in pers geweest voor Gronings bekendste lipdub
Hier