maandag 16 januari 2012

MAANDAGOCHTEND (99)

Zal het dan toch gebeuren? Ik durf het uitgekauwde woord 'horrorwinter' bijna niet meer in de mond te nemen. Veel te bang dat lezers gaan denken dat ik als blogger zit te trappelen om zo'n winter. (Wat ook zo is). Vanochtend leek het er een beetje op. En het lijkt er nog steeds op. Witte vorstaanslag op de daken, dichtgevroren sloten, krabbende automobilisten, dik ingepakte schoolkinderen en een flinsterdun ijslaagje op de Zuidwending. Links ziet u ons aller kanaal, rechts op de foto zoekt een eend z'n (of is het haar?) weg door het ijs wat eigenlijk nog niet de naam ijs mag dragen. De in het Gronings geïnterviewde video van schaatslegende Jan Uitham moet nog gemonteerd worden. Misschien hebben we (Atsje Straatsma en ondergetekende) die wel  te vroeg opgenomen, je moet zo'n schaatscrack eigenlijk op een dichtbevroren Zuidwending uithoren over z'n (schaats) geschiedenis. Rechts ziet u een lichtelijk dicht bevroren sloot langs de Zuidkant van de wijk. Het schijnt een prachtige dag te worden, met veel zon. Kunnen de schaatsen uit het vet? Komen er nog wedstrijden op de Zuidwending? De eerste winterdag op de derde maandag van 2012 is begonnen. Wat een zon, en wat een licht buiten. Echt zo'n dag waarop je je geen flauwekul moet laten aanpraten. Want, weet u wel dat het Blue Monday is? De depressiefste dag van het jaar?  De derde maandag in januari is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Van de goede voornemens is weinig terechtgekomen, de eerste rekeningen stromen weer binnen en de zomer is nog ver weg. Alle reden dus voor een deprimerende maandag. Uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ (.pdf) blijkt dat 90% van de Nederlanders wel vaker last heeft van somberheid. (www.rtl.nl)
Er zijn mensen die graag een horrorwinter zien verschijnen, ondergetekende bijvoorbeeld, sommigen weten zeker dat dit jaar de wereld vergaat. En er zijn ook gasten die menen dat je vandaag het beste met een hoop anti-depressiepillen in bed door kunt gaan brengen.
Blue monday. Kijk eens naar buiten, een zeldzame mooie januaridag is begonnen.  Voor de opgewekten én depressieven onder ons: maak er wat van.

Geen opmerkingen: