maandag 30 januari 2012

MAANDAGOCHTEND (101)

Een echt winters plaatje was vanochtend nog niet echt te maken. En kou laat zich niet zo gemakkelijk vastleggen op de foto, dat moet je voelen. Wel zag ik dik ingepakte kinderen richting school lopen en fietsen en een kleine slippartij in een heerd. Ik weet niet of er nog meer neerslag gaat vallen maar met een beetje pech zijn de heerden, plekken waar niet gestrooid wordt, weer een paar weken onbegaanbaar. De fiets liet ik vanochtend uit veiligheidswege maar staan. Een wandeling doet het ook altijd goed, al kuierend kun je nog beter letten op aparte zaken in het straatbeeld. In de Barmaheerd ontwaarde ik datgene dat u links op de foto kunt zien. Eigenlijk had ik hier even moeten aanbellen toen ik de foto maakte. Omstreeks kwart voor negen was dat. Maar een combinatie van luiheid, gemakzucht, schroom en de norm niet alles te moeten of willen weten verhinderde dat. En wie weet lagen de bewoners nog te slapen.

Wat maakt het weer nieuwsgierig. Onder de brandtrap van een huis aan de Barmaheerd hangen een paar klompen. Ze hangen er dag en nacht, lijkt me, en ze zien er nieuw uit. Zouden ze er neergehangen zijn in verband met mogelijke penibele situaties voor als er brand uitbreekt? Stel er is boven brand, en moge God dat verhoeden, dan zou het kunnen zijn dat iemand via de buitenmuur omhoog wil klimmen om hulp te bieden. En stel dat dat 's nachts gebeurt, dan voelt het niet prettig om op blote voeten naar boven te klauteren. Zouden de klompen dezelfde functie hebben als zo'n vierkant glazen en rode branddingetje die je in geval van brand in moet slaan om op een knop te kunnen drukken? Dat, mocht hier brand uitbreken je zo de klompen van de muur kunt trekken, ze om je voeten kunt doen om vervolgens in pyjama en op klompen naar boven te kunnen gaan? Of zouden ze er hangen voor het geval iemand zelf naar beneden weet te klimmen als er brand is? Attent toch dat ze er hangen? Krijg je ook geen vieze voeten. Wat zindert m'n hoofd er toch weer over op deze laatste maandagochtend van januari 2012.
Zal het zich echt allemaal alleen maar in m'n hoofd afspelen, aangewakkerd door m'n fantasiehormonen? Ja, zal de sceptische lezer wellicht zeggen, dat kun je wel met je klompen aanvoelen. Maar dan hangen ze er zomaar voor de sier? Doe er dan een plantje in, zou je zo zeggen. Nee, het is geen wereldnieuws beste lezers. Maar dat krijg je als je het naadje van alle kousen wil weten, en als je brand van nieuwsgierigheid.

De nieuwe week is weer begonnen. We denderen februari binnen. En komt er nog een Elfstedentocht? Of zijn dat ook weer fantasieën? Een fantasierijke week op de realiteit van de Beijumer klei gewenst.

Geen opmerkingen: