zaterdag 7 januari 2012

GROETEN UIT DE WOESTIJN

Beijumse Ineke Hemminga zit al ruim twee maanden in de woestijn van Afrika, ergens in de buurt van Algerije. Internet maakt de wereld klein, ze ziet en leest op dit medium dat Groningen wordt geteitsterd door hoog water. Wat een verschil met de situatie in de kurkdroge woestijn waar ze zit. Dit mailde de normaal gesproken al 30 jaar in Beijum woonachtige Beijumse. Ze stuurde ook beide foto's mee en vroeg terloops ook even om aandacht voor de (in vergelijking met hier) echte problemen die mensen daar ondervinden:

Via de Beijumer blogspot volg ik het wel en wee in Beijum als ik op reis ben in de woestijn. Gisteren kreeg ik de link via een collega kunstenares van Pand49 over de wateroverlast met de foto's ervan. Dit heb ik nog niet zo meegemaakt in Beijum, en ik woon er al zo'n 30 jaar, (als ik in Nederland ben.)
Daarom leek hem me wel leuk om juist nu een mail te sturen met groet uit de woestijn. Ik ben hier sinds eind oktober en heb nomaden opgezocht die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. We brengen goederen naar ze, zoals medicijnen, warme kleding, want de nachten hier kunnen in de winter ijzig koud zijn, en speelgoed.
Gelukkig hebben we hier niet zoveel regen als in Nederland, levensgevaarlijke modderstromen zouden het gevolg zijn, en gelukkig zijn er wel genoeg waterputten met schoon drinkwater hier in het Hoggar gebied van Zuid Algerije, Tuareg gebied.
Henk de Velde beroemd solo zeezeiler heeft pas een mooi artikel geschreven over de overeenkomst van water- en woestijnlandschappen: http://www.henkdevelde.com/about-a-sea-of-time-and-a-sea-of-sand/

Ar Asseghat, (tot ziens in het Tamachec)

Op de linker foto zit Ineke Hemminga.

Geen opmerkingen: