maandag 23 januari 2012

MAANDAGOCHTEND (100)

De 100e aflevering van deze serie deed me net onwillekeurig op de drankafdeling van AH belanden. Zal ik een lekker flesje kopen om vanavond ter ere van het jubileum een feestje met mezelf te vieren? Maar ja, op maandagmorgen met alcohol bezig? Nee, dat voelt niet goed. En waarschijnlijk denken meer mensen er zo over. Op de eerste ochtend van de week is het meestal erg rustig in de Bierheerd van Beijum, het gangpad in AH waar de alcoholische versnaperingen opgesteld staan. Geen wonder, de meeste mensen drinken in het weekend graag  een glaasje, en een 'normaal' mens denkt maandagochtend niet aan het kopen van bier of wijn. Tja, wat is normaal, een half uur geleden schuifelde een 'zwerverstype' door de Bierheerd om een partij Euroshopper-bocht in te slaan. Alcohol is nu eenmaal alcohol. Het woord 'zwerverstype' komt bij nader inzien een beetje stigmatiserend over, daar ben ik me van bewust en eigenlijk moet ik dat weer terugnemen. Ik moet zwervers niet discrimineren. Maar goed, ik heb nog nooit een keurig in het pak gestoken zwerver gezien. Goed geschoren en lekker ruikend. Ik laat me graag op andere gedachten brengen in deze. 'Gehavende medemens' is misschien wel een betere term. Er schuimt regelmatig nog een andere doelgroep door de Bierheerd, te weten de jeugdige types. (Is dat ook stigmatiserend?). Een alcoholist of zwerver mag zo drie kratten bier meenemen, een brave 17 jarige scholier nog niet één flesje. Verschil moet er zijn.
Tja, goede zaak natuurlijk dat alcoholverbod voor jongeren, laat ik me maar even aan de kant van de 'weldenkende mens' scharen. Alcohol verstoort de hersenontwikkeling van jongeren en dat is natuurlijk geen goede zaak. Maar ja, ik ben ook jongere geweest en ik weet dat praktisch geen youngster wacht met drinken tot hij of zij zestien jaar is. Laat ik het maar openbaar maken, ik offerde op mijn 15e reeds aan Bacchus en mijn hersenen functioneren nog naar behoren, een mening waar u het trouwens niet mee eens hoeft te zijn.
Samen legitimeren, staat er op het bord dat u op de foto ziet. Het is mooi bedacht, en je moet als overheid en middenstanders wat. Maar het lastige is, als een zestienjarige een pilsje wil drinken dan doet hij dat. Het is zelfs extra mooi spannend omdat het niet mag. Jongeren zien volwassenen regelmatig drinken en eventueel zuipen. Vooral op feestjes en partijtjes. Volwassenen geven het voorbeeld. En jongeren willen erbij horen.
Wat moet je er verder van zeggen? Niks. De nieuwe week is weer begonnen. En ik wens iedereen een nuchtere kijk op alles toe.

1 opmerking:

michel zei

Die brave 17-jarige scholier uit jouw stukje mag toch best een pilsje kopen?
Op het door jou gefotografeerde bord staat duidelijk: alcohol onder de 16 niet. Vanaf 18 jaar mag je sterke drank kopen, vanaf 16 licht alcoholische drank, pils etc.