zaterdag 7 januari 2012

HOOG WATER IN DE PROVINCIE

Ondergetekende croste vanmiddag met de auto door zijn geboorteprovincie. Er gebeurt wat. Alle hens aan dek. Houden we het hoofd boven water? Gaan we naar de haaien? Voelen we nattigheid? Alles is even betrekkelijk. Fc Groningen? Man, het water staat ons aan de lippen. Beijumnieuws? Heel leuk, maar er zijn belangrijkere zaken. Gaan de dijken doorbreken? Of houden ze het? Deze foto is in het noorden van de provincie gemaakt, ergens in de buurt van het Lauwersooggebied. Ondergetekende wilde ook nog een foto in Winschoten maken, want net na het verlaten van de A7 zag hij langs een breed kanaal waarvan de naam is ontschoten( iets later: het Winschoterdiep natuurlijk!) mannen in hesjes zakken zand langs de kade leggen. Het maken van de foto lukte niet, omdat de ondergetekende de Jetta (wat rijdt ie lekker probleemloos Koos Visser!!, zie logo links) niet aan de kant kon zetten.
Vanavond omstreeks twaalf uur kwam hij thuis en zag hij dramatische beelden op het journaal van geëvacueerden in een dorp vlakbij Beijum. Emoties. Ja, kom op jongens, het is lullig, maar ons ben'n wel grunningers! Wie loat'n onz de kop nait gek mok'n! Want wat zegt ons volkslied o.a.?
Doar broest de zee, doar hoelt de wind,
 doar soest 't aan diek en wad,
mor rusteg waarkt en wuilt het volk,
het volk van Loug en Stad.
Lees hier.

3 opmerkingen:

Alie zei

Luister eens naar 'watermensen' van de 3js!! Heel toepasselijk!

Anoniem zei

Mijn ouderlijke huis stond aan het kanaal en weet niet beter dat het vaak voor kwam dat er plassen water in de kelder stond doordat er weer eens veel water stond in het kanaal, de landerijen stonden ook vaak onder water.

Hier de krant van 1960 en het jaar daarop was het weer raak zie de krant van 4 december 1961.

Amanda

Kees Huizenga zei

Ziehier een video van RTV Noord en prachtige foto's. Heel veel. Van gisteren.

Zie:
http://www.rtvnoord.nl/home/pagina.asp?pid=106474