maandag 30 januari 2012

KANKERRRRR, GODVER....

Wie kent geen bekende, geliefde, vriend of buurtgenote met kanker? Wat een ziekte, geachte lezer(es). Om ziek van te worden. In de nabije omgeving ken ik een geliefde zwager, eigenaar van een bloeiende keukenbedrijf, met uitzaaingen over z'n hele lichaam, een buurvrouw met borstkanker en een vriendin met hetzelfde probleem. Hoe moet je het uitdrukken om je woede een plaats te geven? Ik herinner me Stoker, ex/columnist van de Volkskrant, die het dichtst in de buurt komt. In de jaren tachtig vloekte en tierde hij regelmatig: op de voorpagina van de krant:  'Met een daverende Godver...´
In de zeventiger jaren mocht het vijandige beestje niet bij de naam worden genoemd. Het heette destijds K.
Ondergetekende heeft z´n geliefde vader een martel/chemo/dood zien sterven. Leukemie heet het. Ja, leuk.. Met een daverende godver... beheerst hij zich verder.
Vandaag op http://www.nos.nl/ In 2010 is bij bijna 100.000 mensen de diagnose kanker gesteld. Dat is een stijging van 36 procent ten opzichte van 2000. Toen waren er ruim 70.000 gevallen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Borst-, darm-, huid-, long-, en prostaatkanker komen het vaakst voor. Het aantal mensen met huidkanker is in tien jaar meer dan verdubbeld, van 6500 naar naar 13.300. Ook is er een sterke stijging (81 procent) in het aantal vrouwen met longkanker. Het aantal nieuwe kankerpatiënten stijgt al jaren met ongeveer 3 procent per jaar. Naar verwachting zal dat de komende jaren nog toenemen. Oorzaak is de vergrijzing, de stijgende levensverwachting en een verandering van leefgewoonten. Zo zijn meer vrouwen in de jaren 70 van de vorige eeuw gaan roken, waardoor nu het aantal vrouwen met longkanker toeneemt.
Afbeelding van Wiki Kanker. 

Geen opmerkingen: