zondag 15 januari 2012

DE VRIJHEID 'N HOOFDDOEKJE TE DRAGEN

Regelmatig zie ik ze lopen in de bontste wijk van de stad. Jawel in Beijum. Van een paar weet ik dat ze het hoofddeksel in het land van herkomst zelden of nooit droegen. Hier, in het verre en koude Holland vinden ze het prettig om zich er mee te tooien. Kwestie van identiteit, bescherming en terugvallen op de oude vertrouwde cultuur waar ze uit vandaan komen. Ik snap er eerlijk gezegd niks van. Maar ja, ik begrijp ook weinig van Hollandse dames met lange wapperende haren. Onbegrijpelijk voor een man: vrouwen. Was will das Weib eigenlijk? Maar goed, hoofddoekjes, daar gaat dit verhaal over.  Eerst, ik snap ook niks van tatoeage-dragers, van piercing-figuren, baardapen, ligfietsrijders, schaamlipcorrectiedames en/of mensen die 150 vrienden op Hyves hebben. Maar doet het er toe of ik dat al of niet snap? Zie het maar als een zwijgzame gedoogconstructie die ik met de mij omringende wereld heb. Doen wat je niet kunt laten, zo lang je anderen niet kwetst. Dat zou het credo moeten zijn, wat mij betreft.

Koningin Beatrix, bezocht de afgelopen week een land ver weg van haar kasteel, en ze bezocht daar een moskee terwijl ze een hoofddoek droeg. Hier weer: doe wat je niet laten kunt, zo lang je een ander niet kwetst. Geniet er van, speel lekker koninginnetje, en ga op kosten van het Nederlandse volk poppenkast spelen aan de andere kant van de wereld. Moet kunnen. Vooral als de voorstelling ook nog eens miljoenenorders voor het bedrijfsleven oplevert. Doen, vrijheid voor alles. Doe zo gek als je kunt doen zonder een ander te kwetsen. Wat mij betreft mag Trix als langst gedetineerde van Nederland, dat zit maar in een gouden kooi, en het mens mag af en toe even op snoepreisje naar het buitenland, daarbij op extra mededogen rekenen. Je moet toch compleet gestoord worden van zo'n ingekapseld leven? Levenslang onderdrukt worden, en je niet vrij door het land kunnen bewegen, ze kan niet aan haar rol ontsnappen. Ik geef het je te doen. En wat een respectabele zelfbeheersing van haar richting criticasters die haar bestoken met commentaar en 'onzin!'

Maar goed, to the point nu. Beatrix is even uit het gekke Nederland weg, en ze neemt de vrijheid om in een of andere moskeetje even een hoofddoek om te doen. Laat haar, zou je willen zeggen: gun haar dat even. Je zou haar de vrijheid van een piercing en een tatoeage ook gunnen. Wat zou ze graag eens anoniem op een ligfiets door Beijum willen rijden. Dat gun je het mens toch? Gunnen, gunnen, gunnen, ik lees de laatste regels onwillekeurig terug. In een vrij hoofd, en in een vrij land, gun je elkaar wat. Zo niet een politieke partij in Nederland, genaamd Partij voor de Vrijheid. Het grootste raadsel van Nederland. Voor vrijheid zijn, en alles willen verbieden wat niet bevalt. Commentaar leveren op de koningin omdat ze even een hoofddoekje in een moskee op doet. Kinderen die jaren in Nederland leven, en volledig Nederlands zijn geworden en geworteld zijn in onze samenleving, het land uit willen zetten. Kinderen. Jawel, kin-de-ren. Zie de onschuldige en kwetsbare ogen voor u!  Een partij voor de vrijheid. Een partij die wil dat kinderen leraren en onderwijzers weer met U aan gaan spreken, dezelfde partij die tegelijkertijd een Turkse collega een stuk vlees van een varken noemt. Niet te vatten, dames en heren. Ik mag er verder niks over schrijven, want anders krijg ik vast het verwijt ze te demoniseren. 
Nee, m´n credo ´doe wat je niet laten kunt, zonder iemand te kwetsen´ gaat niet op voor deze Partij voor de Vrijheid. Integendeel, als ze kunnen kwetsen zullen ze dat doen. En als ze anderen de vrijheid om te doen wat ze willen doen kunnen ontzeggen, zullen ze het niet laten. En maar dwepen met anderhalf miljoen volgelingen die je serieus moet nemen. En tegelijkertijd de miljoenen andersdenkenden, meestal van linkse signatuur, minachten en uitschelden omdat ze de vrijheid nemen om er andere denkbeelden op na houden. Nog maar een keer, het heet de Partij voor de Vrij....heid.

Wat prijs ik me gelukkig in het vrije en tolerante Beijum te wonen. Volgens mij wonen er meer dan 125 verschillende culturen met en naast elkaar in de wijk. En wat is het extra gezellig en kleurrijk dat er ook een paar dames met hoofddoekjes in de wijk rondschuifelen. Liever dat dan mensen met piercings, tatoeages, een peroxide-kapsel of siliconenborsten. Maar goed, dat is puur een kwestie van persoonlijke smaak. Wel heb ik één kritiekpunt voor de hoofddekseldragers: dames, jullie hoofdoekken zijn meestal zo saai van kleur. Altijd maar wit of zwart. Kan dat ook anders? Graag een paar hooddoekjes met verschillende kleurtjes er in. Een Donald- Duck-motiefje?  Een groene Fc-Groningen-hoofdoek? Of een met een gebreide Martinitoren er in verwerkt? Een oranje-boven? Kom op, dames sier de straten en heerden van Beijum a.u.b. een beetje op met jullie hoofddeksels.

6 opmerkingen:

Nina zei

haha ik werk mee aan het kleurijke hoofdoek beijum hoor :) ik heb ze in paars,roze,turkooise,etc!! een zwarte heb ik niet eens*lol* zoals gewoonlijk weer to the point jij,superrrr

Johan Fehrmann zei

Nina, er vanuit gaande dat het geen 'spooknaam' is: Kleurrijke Hoofddoek Beijum?
Daar moet ik meer van weten. Kun je je even melden? Mailadres bovenaan de/het blog.

Anoniem zei

Laten ze maar naar hun eigen land gaan

Anoniem zei

@anoniem: daar zijn ze al ;-)

Henriette zei

@ anoniem 2: dat vind ik nou een leuk weerwoord, die ga ik onthouden ;)

Nina zei

@anoniem,leuke naam trouwens:)) als jij er zo over denkt , prima hoor,vrijheid van meningsuiting.
maar doe het dan ook gewoon met je naam? groetjes Nina(een moslima uit beijum) geboren in Nederland:))