zondag 22 januari 2012

IN GESPREK MET JAN UITHAM (2)

"De grootste blunder van de vorige eeuw" noemt Jan Uitham het feit dat hij tijdens de tocht der tochten van 1963 niet achter Reinier Paping is aangegaan. Hij heeft er nog steeds spijt van. Want hij had die dag de power om toe te slaan. De 87 jarige schaatscrack baalt er nog steeds van. 

Nog steeds komt twee keer per jaar 'de club van vrienden van het museum te Hindelopen' bijeen om de tocht van 1963 te evalueren. Uitham en Paping zijn daarbij (nog) steeds present. Pratend over 'als nou dit was gebeurd, of als nou dat.' Bekijk de video. Wat een Grunninger, die Uitham, heeft die man ooit een lintje gehad? En zo niet, kan dat als de gloeiende Godverdegodver-donder even razend snel? (Pardon, gelovige lezers, ik zal er geen gewoonte van maken) Ondergetekende werd er even helemaal stil van toen onze held uit Groningen verkondigde  dat hij de dag na De Tocht van '63 niet kon werken op de boerderij omdat hij in verband met z'n dikke voeten niet z'n klompen paste. Wat een man. En wat een tijd. Geen Arbo-gezeur, geen pedicure-geneuzel. Gewoon weer de klompen aan willen doen om de koeien te melken en om het land te bewerken. Mag er a-u-b binnen 5 jaar een standbeeld van ons Jan verrijzen? We hebben hem nog steeds onder ons, Jan Uitham, de held van Groningen. De vraag over al of niet een lintje hebben schreef ondergetekende op zonder zich goed geïnformeerd te hebben. Maar gelukkig, vriend Google geeft uitsluitsel. Ja, die heeft hij in 2009 van Wallage  gehad. Lees hier. Foto: Uitham met dochter Belinda.

(Deze video is toch nog op een relatief lage resolutie opgeladen. U kunt hem het beste op klein scherm bekijken. I.v.m. tijdgebrek heb ik er voor gekozen om de video na plaatsing van het drie- of vierluik in z'n geheel en  mét hogere resolutie op You Tube te plaatsen. Die houdt de lezer nog tegoed)Geen opmerkingen: