donderdag 19 januari 2012

GELUKKIG ACHTER DE ROLLATOR

Afgelopen maandag bezocht ondergetekende fotografe Atsje- Beijumskap- Straatsma om te overleggen over de video van Jan Uitham. Even, de resolutie van deel 1 van deze video, zie maandagavond, ligt niet al te hoog. Dat maakt dat de video beter op klein beeld is te zien. Als u hem op groot scherm bekijkt wordt wat ie wazig. Het is de bedoeling dat de komende delen (2 of 3)met een hogere resolutie worden opgeladen. Ook deel 1 krijgt nog een oppimpertje. Maar goed. Bij het naderen van het huis van Atsje fietste uw blogger dit echtpaar tegen het lijf. Allebei bewogen ze zich voort met behulp van een rollator. Het Beijumer dorpsgevoel straalte ondergetekende weer prettig tegemoet. Nog nooit had hij dit stel ontmoet. Openhartig groetend, even een praatje maken, en natuurlijk wilden we wel op de foto, etc. "We zijn nog steeds verliefd op elkaar," aldus een van hen. En dat straalden ze 100% uit terwijl ze voort gingen. Achter de geraniums zitten heeft op de een of andere manier een negatieve betekenis gekregen. Je moet tegenwoordig als oudje (rotwoord, net als bejaarde; senior dan maar doen?) actief zijn, kras zijn en bij de pinken zijn, anders lig je er uit. Ik weet niet hoe het in ouderenland ligt als je achter een rollator loopt. Is dat wel vet cool? Het heeft toch iets. Samen achter de rollator je levenswandel afronden .
Een rollator is een hulpmiddel bij het lopen voor ouderen en mensen die vanwege een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. De rollator werd in 1978 uitgevonden door de Zweedse Aina Wifalk, die zelf door polio gehandicapt was. Via het Zweedse Ontwikkelingsfonds kwam ze in contact met een bedrijf dat een prototype maakte. De naam is (waarschijnlijk) een hip neologisme; -ator is een typisch Latijnse uitgang, maar rollare is geen bestaand Latijns werkwoord.
Een rollator is meestal gebouwd van een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen bandjes. Er zijn twee handgrepen met remmen die kunnen worden vastgezet.
Een rollator is meestal voorzien van een boodschappenmandje en een zitting waarop de gebruiker kan uitrusten of waarop een dienblad gemonteerd kan worden. Dit zijn voordelen die wandelstokken en krukken niet hebben.
Rollators zijn opvouwbaar. De eerste exemplaren hadden het nadeel soms spontaan in te klappen. Voor het op- en uitvouwen van een rollator zijn 2 armen nodig. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rollator

Geen opmerkingen: