woensdag 31 oktober 2012

EVEN EEN GRIEPPRIK HALEN

Het was vanmiddag een drukte van belang bij het gezondheidscentrum. Preciezer geformuleerd, bij de huisartsenpost, daar stond binnen een rij wachtenden, bijna tot buiten aan toe. Het is weer zover, de jaarlijkse griepprik wordt uitgedeeld. De griepprik is een inenting (vaccinatie) met griepvaccin (meestal in de bovenarm) om griepverschijnselen te verminderen of geheel te voorkomen en mogelijke complicaties te voorkomen. In Nederland krijgen ca. 3,7 miljoen mensen jaarlijks een griepprik. De griep-prik wordt meestal in oktober of november gegeven vóór de volgende griepgolf. Omdat het griepvirus steeds van aard veranderd, wordt de griepprik ieder jaar herhaald met een nieuw vaccin.
Als u 60 jaar of ouder bent, of als u (of uw kind) diabetes, een hart-, nier- of longziekte of een verminderde weerstand heeft, dan ontvangt u ieder jaar in oktober of november een schriftelijke uitnodiging van uw huisarts voor de griepprik. Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Dat is tussen half oktober en half november. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig. U hoeft dus niet eerst naar de apotheek te gaan. Als u niet tot de doelgroep van de gratis griepprik behoort, kunt u de griepprik zelf betalen. Zie ook het blogbericht van  vorig jaar.
Niet iedereen staat te jubelen over de griepprik.
De jaarlijkse griepprik zou op lange termijn een onverwacht nadeel kunnen hebben. Onderzoek bij muizen en fretten wijst uit dat een natuurlijke infectie met een influenzavirus gedeeltelijk kan beschermen tegen virussen van een ander subtype, maar dat vaccinatie die kruisbescherming juist kan voorkomen. Volkskrant.nl.

Geen opmerkingen: