donderdag 25 oktober 2012

SWUEINMUJIEB (6)

'We moeten in Beijum allemaal de neuzen dezelfde kant op hebben staan, met z'n allen een gevoel van saamhorigheid ontwikkelen, en ook met z'n allen wat moois van Beijum maken'. Zo heel af en toe komt er 'een golf van wijsheid ' voorbij die dit verkondigd. En dat vooral als de wijkperikelen weer eens opspelen. De riedel heb ik wel eens gehoord aan het Zuiderdiep waar SDC-Noorddijk deels kantoor houdt, maar ook wel (gedeeltelijk) voorbij zien komen in mails of verdwaalde tweets.

Ik herinner me uit mijn jeugdperiode hele veldslagen tussen wat je destijds roomsen en koksen noemde, schoolkinderen van beide stromingen zaten elkaar soms met klompen achterna, klaar om de ander(en) tot bloedens toe de hersenen in te slaan. VVD-ers en Rooie Rakkers waren water en vuur, er was wel eens gedoe tussen mensen uit nieuwbouw-woningen en anderen die langs het Knoal woonden. Ook was er een achterbuurt waar af en toe mee gemat werd, met de bewoners ervan wel te verstaan, woonschipbewoners die met de nek werden aangekeken. Ik kan me de knokpartijen tussen Pekelders en Knoalsters nog prima voor de geest halen.
Ik zou er nog uren over uit kunnen wijden. Over de ingrijpende beelden van de Vietnamoorlog tijdens m'n jeugdjaren bijvoorbeeld. Of over de enorme krakersrellen die zich in Groningen afspeelden tijdens de jaren dat ik me in de stad nestelde.

Overal in de wereld is gesteggel, en zijn meningsverschillen aan de orde van de dag. Hoeveel kabinetten hebben we de laatste jaren in Nederland mogen beleven?
Saamhorigheid? Dat zijn hooguit illusionaire belevenissen tijdens de zomerweken als elf voetballers een oranje shirt aantrekken. 'Wij' trekken dan namelijk ten strijde tegen 'zij.' 'We' zullen de rest even een lesje leren.
Saamhorigheid in Beijum. De neuzen dezelfde kant op. Zo moeten we het hebben.
Zijn het nou missionarissen die zoiets verkondigen? Of toch ayatollah's?

Mensen die zeveren over saamhorigheid en neuzen, het zijn misschien wel de meest moderne en schijnheilige oorlogvoerders die er bestaan. Ze willen helemaal geen saamhorigheid, het enige wat ze willen is hun superieure moraal aan anderen opleggen. In Groningen gebeurde dat de afgelopen jaren door een (gedeelte) PvdA-kliek die achteraf zo corrupt als de neten is geweest. Verdeel en heers. Roddel en achterklap. Een monopolistische sfeer van ons kent ons.

Waar kennen we dat toch van? Speelt dat ook al niet jaren in Beijum? De 'good guys' die 'heel bezorgd' oproepen tot saamhorigheid en neuzen-gedoe? Vanzelfsprekend zijn 'zij' goed bezig, alle schuld voor falend beleid wordt op 'tegenstanders' afgewenteld. Verdeel en heers-Beijum in optima forma.
Saamhorigheid preken is niks anders dan anderen de les te willen lezen en anderen willen onderwerpen.
Meningsverschillen, conflictjes en oorlogjes horen bij een wijk als Beijum. Geweldig dat we hier twee 'nieuwszenders' hebben met elk een eigen geluid. Liever pluriformiteit dan enge oproepen tot neuzelige saamhorigheid. Griezels.

Beste Jacques Tichelaar. Je maakt even mooi schoon schip in de PvdA-gelederen in de stad. Weg met de vriendjespolitiek, belangenverstrengeling, verdeel en heers-mentaliteit en kliekjesvorming. Transparantie en vertrouwen, daar gaat het om, dat zie je goed, alles beter dan heersende ego's die onrechtmatigheden begaan jaren de hand boven het hoofd te houden.
Kun je aub ook nog even naar Beijum opstomen en hier de bezem er door halen? Alhoewel, dat kun je waarschijnlijk in één ruk door vanaf het stadhuis ook wel even doen. Alsjeblieft, pak door!

Monopolistische verdeel- en heers-figuren die oproepen tot saamhorigheid. Je zou er met de klompen achteraan willen rennen om ze de hersenen (?) in te slaan.

10 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Lammert Doedens en Jaap van Leeuwen lijken me gezagvolle wijkbemiddelaars toe.

Martin (andere) zei

@Huizenga, de verziekende sfeer van de BOB moet uit Beijum verdwijnen. Idd opvallend hoeveel paralellen er lopen tussen BOB en pvda, verziekt tot het bot en helemaal niet integriteit

Anoniem zei

http://www.pvda.nl/data/sitemanagement/media/2012/september/Rapport-Tichelaar.pdf

Anoniem zei

bedoel je niet mono-istisch in plaats van monopolistisch?
Wel leuk gevonden.

Anoniem zei

Fehrmann, je zegt het al. D'r valt bij die lui niet zoveel in te slaan als het om 'hersens' gaat. Niet doen dus.

(geen robot)

Anoniem zei

In de geschiedenis gaat het voornamelijk om geld , macht en sex .
Tot we meer benul hebben zal het altijd om deze drie blijven draaien .
Johan , je blijft te veel in deze strijd hangen .
Je bezit creativiteit en rechtvaardigheidsgevoelens genoeg , maar laat je niet mee sleuren .

Anoniem zei

Hoi,
• Te weinig maatschappelijk participatie
• Te weinig open staan voor externe kritiek
• Polarisatie in plaats van horizontale verbinding
• Voortdurend de schuld bij anderen leggen
• Een houding van ‘met ons is niets aan de hand, maar…’
• De verantwoordelijkheden lopen door elkaar tussen fractie, afdelingsbestuur en college
• Monistische positie van de fractie
• Een klassiek aangestuurde partij
• De waardering onderling is onthutsend zwak
• Verdeel en heers
• Intimidatie
• Roddel en achterklap
• ‘Mensen onder druk zetten’
• Een weinig sociale stijl
• Gevoel van onveiligheid
• Voortdurend oproepen van vijandbeelden
• Sommige mensen zitten al te lang
• Een houding van “we rule this country’, “wij weten wel wat goed voor u is”

Frappant. Het is net alsof ik jou de BOB zie b eschrijven. Het is van Tichelaar man!

Kees Huizenga zei

@ Anoniem:

Zie verder dit citaat op pagina 8 van het rapport Tichelaar:
"Men is gericht op zelfbeschadiging en het openhouden van etterende wonden."

Ik verwijs in dit verband naar de pikante en beledigende tweets van JV, het vuilspuitertje van de BOB. Uiteraard ook de propagandakrant van de BOB, de genaaste BOBWAARHEID. Geen wijkkrant voor, door en van de wijkbewoners.

Ik duid eveneens op het bekende spreekwoord:
"Zachte heelmeesters maken stinkende wonden."

Deze "bevinding" slaat tevens op het softe gedoogbeleid van de SDC Noorddijk ten aanzien van de BOB. De Algemene Subsidieverordening (ASV) wordt niet goed uitgevoerd, wat betreft "voorlichting, communicatie en activering" (art. 30 lid 2 ASV OCSW). Monopolisering en inkapseling/naasting is ongelijk aan activeren en verbinden. Toch? Besturen is "gedelegeerd vertrouwen". Geen egotripperij en het vervallen in een slachtofferrol. Niet heersen, maar dienen!

Ik sluit af met de bevinding op pagina 7 van het rapport Tichelaar:
"Er blijkt al jaren sprake te zijn van een ondergrondse veenbrand."

In Beijum duurt deze veenbrand vanaf de verkiezing van WK in het BOB-bestuur: eind september 2007.

Anoniem zei

oh oh heel beyum weet onderhand wel dat deze bob een vreselijk stel sukkels zijn, wat ook een vreselijk laatse wijkkrant met eigengerei. doe maar niet meer johan wat een onderdemaatse wijkberichten van de bob groeten lezres uit framaheerd

Anoniem zei

Kom kom, er staan ook wel goede dingen in hoor.