vrijdag 19 oktober 2012

EVEN TEUTEN VANUIT DE VRACHTWAGEN

Bovenstaande foto is een paar dagen geleden gemaakt. Twee vrachtwagenchauffeurs stonden een minuut of drie vier door een opengedraaid raampje met elkaar te praten. De verkeersopstopping viel zo te zien nogal mee, wel is het zo dat de bakbeesten het hele verkeer lamlegden. Niemand kon het zebrapad oversteken, en achter de aankomende vrachtwagen, linksachter, stond een lange rij wachtende auto's. Waarover spraken zij? We zullen het nooit weten. Het lijkt me een eenzaam beroep, vrachtwagenchauffer zijn. Het oogt romantisch, veel vrijheid en verre landen, maar je zit zo uren achtereen alleen in de cabine van je wagen. Zou het daarom zijn dat vrachtwagenchauffeurs elkaar zoveel groeten? U kent het waarschijnlijk wel, even naar elkaar toeteren, even een halve seconde groot licht op doen. Ook frequent gezien, vrachtauto's met een stuk of wat vrouwenvoornamen op een soort van nummerbord achter de voorruit. Nee, niet zo dat de chauffeurs zelf de vrouwennamen tijdens het rijden tot zich kunnen nemen, ze moeten aan de buitenwereld worden getoond. Kijk, wat een vriendinnen heb ik. Of, zie welke leuke lifsters ik allemaal heb meegenomen. Er moet klaarblijkelijk mee gepronkt worden. Het zal een compensatie zijn tegen het eenzame en lege gevoel wat een vrachtwagenchauffeur op z'n lange tochten regelmatig zal voelen.
Het leek alsof de automobilisten dat op dit kruispunt in Beijum aanvoelden. Geen getoeter, geen schiet es op. Gun die vrachtwagenchauffeurs kortstondig contact met iemand anders voordat ze weer hun eenzame kilometers gaan vreten.
Toch even wat romantiek ter afsluiting. Het nummer 'Vrachtwagenchauffeur' van Johnny Hoes en de Zangeres zonder Naam. Ze rijden eenzaam door de nacht, uur na uur....

Geen opmerkingen: