dinsdag 23 oktober 2012

MET DE TRACTOR DWARS DOOR BEIJUM


Het was een mooi gezicht afgelopen zaterdagmiddag. En het accentueerde het dorpse karakter van Beijum. Ondergetekende zag een tractor met aanhangwagen vanaf de Beijumwerweg de Emingaheerd oversteken richting Calvijnschool/Kardinge. Wat opviel was dat er geen richting werd aangegeven. Ondergetekende laat de regelgeving graag aan anderen, we hebben niet voor niks politie, maar toch was hij nieuwsgierig: mag dit wel zo? De aanhanger had zo te zien helemaal geen licht: Licht is van levensbelang
Omdat u zich met een landbouwvoertuig langzamer over de weg voortbeweegt dan het overige verkeer, moet men u vooral goed kunnen zien. Zeker in het najaar en in de winter, als het vroeg donker is, is goede verlichting een eerste vereiste. Bij deelname aan het verkeer moet u wel de witte werklichten uitzetten.
Zorg voor goed licht
Dat wil zeggen, controleer regelmatig of alle lichtpunten werken én of ze zichtbaar zijn. Maak bemodderde lichten schoon voordat u op pad gaat. Vervang geroeste reflectoren tijdig. En let op of uw lading het zicht op uw lichten niet belemmert. Heeft het aangekoppelde werktuig onvoldoende - of zelfs helemaal geen - licht, bevestig dan een aparte verlichtingsbalk aan de achterzijde. En controleer de werking daarvan!
‘Zien en gezien worden’. Als u zorgt dat u voldoende opvalt, dan is ‘de ander’ beter op zijn hoede. Zorg dat u goed zichtbaar parkeert. Lees hier.

Al teveel regelgeving richting boeren en landbouwverkeer moet je natuurlijk niet hebben in Nederland Regelland. Maar verkeersveiligheid is ook een groot goed. En het zijn wel medogenloze bakbeesten als het er op aan komt. Zie bovenste foto in dit verband even ontdaan van de romantiek. Een gemiddelde van 15 verkeersslachtoffers per jaar over de afgelopen jaren veroorzaakt door landbouwvoertuigen zijn er 15 te veel.
Zie ook hier.

1 opmerking:

Martin zei

Er moet wel licht op de aanhanger dat moet ik ook op mijn caravan dit vald ook onder aanhangers maar er zijn mensen die hebben over al schijt aan zie foto